Există vreun tratament pentru unghiile fragile?

Există vreun tratament pentru unghiile fragile? Unghiile mele se exfoliază ușor și se rup ușor, ce pot face să fie mai rezistente?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Unghiile devin fragile, se exfoliază şi se rup uşor din mai multe cauze. Cel mai frecvent, aceste modificări apar atunci când există anumite deficienţe de vitamine, minerale şi substanţe nutritive, care menţin unghiile sănătoase şi le fac să crească rezistente, sau atunci când unghiile sunt supuse unor agresiuni externe, cum ar fi contactul des şi îndelungat cu umezeala, cu anumiţi detergenţi, cu substanţe care pot avea efect coroziv. Alteori, unghiile pot suferi de la utilizarea foarte frecventă a acetonei pentru îndepărtarea lacului de unghii, ori de la aplicarea unghiilor cu acril. Totodată, aspectul unghiilor poate fi modificat în cazul anumitor infecţii locale sau boli cutanate ori sistemice, cum ar fi: anemie, hipotiroidism, diabet zaharat, sau alte afecţiuni.
Pentru a întări unghiile, primul pas ar  fi să utilizezi loţiuni şi lacuri protectoare, cu vitamine. Te sfătuiesc ca, inainte de a aplica oja, să utilizezi de asemenea, o bază protectoare cu vitamine şi să ai grijă să nu efectuezi o manichiura care să traumatizeze foarte mult unghia (ex: folosirea excesivă a pilei pentru unghii), şi nici repliul unghial distal, şi anume zona unde este cuticula, deoarece acolo, dedesubtul pielii, se află matricea unghială, cea care produce creşterea unghiei. 
De asemenea, fereşte unghiile, pe cat posibil, de contactul cu factorii agresivi, atât chimici cât şi mecanici, folosind mănuşi de menaj atunci când faci curăţenie prin casă! Dacă transpiră mâinile în aceste mănuşi, ideal ar fi să utilizezi o mănuşă de aţă, din game hipoalergenice, pe dedesubtul celor de menaj. 
O dietă din care să nu lipsească fructele şi legumele proaspete consumate zilnic ajută la refacerea necesarului de vitamine şi minerale care să întărească unghiile şi să le dea un aspect sănătos. Nu îţi recomand să administrezi suplimente alimentare sau suplimente de vitamine şi minerale fără a avea întâi sfatul unui medic. 
Dacă toate acestea nu duc la ameliorarea aspectului unghiilor tale, sau în cazul în care constaţi modificări de nuanţă (pete sau decolorări), apariţia de şanţuri şi striuri unghiale, durere, roşeaţă sau umflături ale repliurilor, îţi sugerez să consulţi un medic dermatolog.
Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.