Durere picioare și călcâie

Am 44 de ani și pe la 42 au început să mă doară picioarele mai ales vara și să se umfle. Pe lângă asta la un călcâi simt o durere tot când mi-e cald de parcă aș avea o bubă care coace. Dacă pun piciorul pe ceva rece îmi amelioteaza puțin durerea. Am făcut radiogtafie și nu s-a văzut nimic. Am făcut fizioterapie și nu mi-a folosit. Am luat luat detralex dat de medicul de familie care mă ajută dar nu sută la sută. Iarna nu iau detralex dar vara nu aș putea să stau în picioare mai multe ore mai ales la serviciu. Menționez circulație că stau în picioare 12 ore lucrez la brutărie. Aș vrea să întreb ce-I de făcut? Să iau detralex toată viața? Sau există altceva care să mă ajute mai mult? În speranța că voi primi un răspuns, vă mulțumesc de acum. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Atunci când circulația sangvină venoasă nu se mai desfășoară in cele mai bune condiții la nivelul membrelor inferioare (datorită unor disfuncționalităti sau deficiențe ale valvelor venoase), apar fenomenele de insuficiența venoasă cronică a membrelor inferioare. Factorii de risc pentru insuficiență venoasă cronică sunt: terenul genetic, sexul feminin, obezitatea, sedentarismul, activitățile care necesită ortostatism prelungit, fumatul. Se manifestă prin apariția edemelor la nivelul gleznelor și gambelor, pacientul are senzația de “greutate in picioare” și de “picioare obosite”.

Căldura și ortostatismul prelungit accentuează durerile și edemele (ca și în cazul dvs), iar repausul cu picioarele ridicate pe un suport ameliorează simptomele. Radiografia pe care ați făcut-o și al cărei aspect era normal, a exclus o suferință osteoarticulară care ar fi putut cauza durere la nivelul călcâiului/gleznei dvs. Se recomandă un consult medical și în urma acestuia medicul stabilește necesitatea efectuării unei ecografii Doppler (această investigație arată starea vaselor sangvine, măsoara diametrul vaselor și permeabilitatea acestora). De asemenea consultul medical poate recomanda necesitatea purtării ciorapilor elastici compresivi (care produc o compresiune gradată la nivelul piciorului și gambei, scad edemul și diminuă presiunea venoasă) și continuarea tratamentului cu medicamente vasoprotectoare în cazul dvs.

Este foarte importanta modificarea stilului de viața:

  • - Dieta și scadere ponderală
  • - Evitarea fumatului
  • - Evitarea căldurii excesive, a expunerii prelungite la soare, sauna și epilarea cu ceară fierbinte
  • - Evitarea ortostatismului prelungit
  • - Se recomanda un program de exercitii fizice, mers pe jos
  • - Repaus cu picioarele ridicate pe un suport


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.