Durere la articulația degetului mare al mâinii

Am 30 ani și șapte luni în urmă am născut un bebe. După aprox cinci luni de la naștere am început să mă trezesc cu dureri ale oaselor la degetele mari ale mâinilor. Durerea era atît de mare și peste zi chiar că nu puteam lucra cu degetele. Am luat niște antiinflamatoare și durerea a scăzut însă în continuare mă trezesc cu mîinile cu edem iar degetele mari parcă ar fi de lemn nu le pot dezdoi din prima încercare. Spuneți-mi va rog este artrită sau altceva și ce ar trebui să întreprindă ca să nu evolueza. Mulțumesc! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Simptomele pe care le descrieți: durere la nivelul policelui (degetul mare al mâinii), tumefacție, impotență funcțională (faptul că nu vă puteți folosi de degetul mare al mâinii) orientează către diagnosticul de tenosinovită de Quervain. Această tenosinovită afectează mușchii scurt extensor și lung abductor al policelui, este mai frecventă la femei, apare la persoane a căror activitate presupune mișcări repetitive de apucare cu policele concomitent cu mișcarea pumnului, apare de asemenea în sarcină și după nastere (cum este cazul dvs). Se manifestă cu durere la nivelul policelui, accentuată de mișcarea acestuia și a pumnului, cu tumefacție a policelui și la nivelul stiloidei radiale (în vecinatatea pumnului, de partea degetului mare), așa cum ați descris și dvs. Diagnosticul este unul clinic, se pune pe simptomele pacientului și pe semnele pe care le prezintă la examenul clinic. Testul Finkelstein este simplu de facut: degetul mare este flectat in palmă, celelalte degete sunt flectate peste degetul mare și pumnul se flectează către stiloida ulnară (către exterior). Testul se consideră pozitiv atunci când durerea este declansată de această mișcare. Totuși pentru a exclude o altă afecțiune și pentru a face diagnostic diferențial, se recomandă analize de sange (teste de inflamație, etc) și ecografie a zonei afectate. Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă repaus cu evitarea activitaților active care solicită policele (deși acest lucru este greu de realizat având în vedere că aveți un copil de 7 luni) sau imobilizarea zonei afectate pe o atelă. Se poate aplica local unguent cu antiinflamator, se poate administra antiinflamator nesterioidian pe care orală (așa cum deja ați facut), se poate face injectare locală a unui produs cortizonic. Dacă simptomele persistă se pot face proceduri de fizioterapie (ultrasunete și unde scurte).


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.