După cancer la san se mai pot avea copii?

Buna ziua sunt Carmen am 41 de ani ,diagnostic tumoara maligna san drept, sunt in tratament in momentul de fata anul viitor urmează operația, va rog sa mi spuneți câteva informații despre cum ar fii sau nu o sarcină un copil după asa ceva , sunt mama deja insa niciodată sa nu spui niciodată! Va mulțumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Bună ziua. Nu știu ce tratament preliminar faceți, presupun chimioterapie. În contextul chimioterapiei, de obicei funcția ovariană este abolită și, prin urmare, șansa de a rămâne gravida este mică.Totuși, în ciuda terapiei oncologice, acest lucru este posibil. Însă, tratamentul oncologic este mutagen și carcinogen, adică poate induce la nivelul fătului fie leziuni incompatibile cu viața, fie malformații severe morfologice. Acest lucru este posibil și după terminarea terapiilor oncologice, chiar la un interval de 2-3 ani după. De aceea, întotdeauna acest aspect se discută înainte de demararea oricăror terapii, se recoltează ovule, se pun la gheață și se ia decizia de inseminare după minimum 3 ani de la ultimul tratament tocmai pentru a scădea riscul malformativ la făt. Multă sănătate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.