Din ce cauza ma doare calcaiul ?

Am o durere la calcaiul drept, spre interiorul talpii si nu pot sa merg normal. Imi fortez piciorul si calc spre exterior. Am facut radiografie la coloana si picior si am lombosciatica incipient, scolioza si spina bifida la S1. Medicul mi-a zis ca nu e grav si mi-a recomandat terapie. Eu sunt in Austria. Am luat diclofenac de doua ori pe zi si Tizanidin Actavis seara. A mai cedat durerea dar nu dispare de tot. Si dupa ce am terminat tratamentul a inceput din nou. Merg foarte mult pe jos, peste 5 km pe zi si stau mai mult de 8 ore in picioare la munca. Ma gandesc ca din cauza efortului fizic sustinut sa am o fasceita plantara? Este o durere ingrozitoare cateodata si in momentul cand stau intinsa in pat.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Spina bifida reprezintă un defect parțial al arcului posterior vertebral (este evidențiabilă pe radiografia de coloană, în cazul dvs la nivelul S1). Înteleg că radiografia de picior pe care ați facut-o a fost normală (nu a aratat prezența unui eventual pintene calcanean). Durerile dvs pot fi rezultatul unei fasciite plantare. Aceasta reprezintă o cauză frecventă de talalgie (durere la nivelul călcâiului) cauzată de inflamație combinată cu un grad de degenerescență a structurii care menține arcul piciorului. Durerea apare dimineața, după câteva exerciții și câțiva pași ea diminua, dar apoi se accentuează atât la mers cât și în condiițile în care se stă mult timp în picioare, așa cum ați descris si dvs. Mersul pe jos pe distanțe luni, ortostatismul prelungit pe suprafețe dure, kilogramele în plus, purtarea de încălțăminte inadecvată, piciorul plat, reprezintă factori care accentuează durerile la nivelul călcâiului și tălpii.

Pentru a reduce durerea locală se încearcă în primul rând reducerea efortului încercați să folosiți un mijloc de transport pentru a evita deplasarea zilnică pe distanțe de kilometri), folosiți încălțăminte care să susțină în mod adecvat bolta plantară și să fie în același timp și comodă, cu atât mai mult cu cât activitatea dvs presupune să stați în picioare multe ore pe zi. Purtați o încălțăminte comodă și în casă. Pentru ameliorarea durerii puneți o pungă de gheața (învelită într-un prosop) la nivelul călcâiului dureros pentru 10 minute de 2-3 ori pe zi. Căldura locală în general accentuează durerea, motiv pentru care terminați dușul folosind o apă mai rece la nivelul picioarelor. Luați în continuare antiinflamator nonsterioidian, dar nu mai folosiți medicație împotriva spasticității musculare (Tizanidin) deoarece nu va ajută. Este recomandat un consult medical și proceduri de fizioterapie.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.