Dietă pentru spondilită și tromboză

Bună ziua. Sunt bolnavă de spondilită anchilozantă și tromboză venoasă. Am consultat doi nutriționiști (în vederea stabilirii unei diete ptr slăbit) care m-au bulversat. Primul mi-a spus să manac carbohidrați la prânz (cu legume) iar seara proteine. Celalat mi-a spus să manânc seara carbohidrați (paste sau orez integral etc). Primul mi-a dat niște suplimente bogate în proteine dar pline de aspartam și alte e-uri, al doilea mi-a spus să mănânc fructe oleaginoase (dar hidratate mai întâi) și lactate ca gustare. Nu știu ce și cum să mănânc și am intrat într-o stare de stres încât simt că și apa pe care o beau se depune. Menționez că analizele la tiroidă au ieșit bune (chiar dacă am senzația câteodată că mă strânge de gât și nu am aer). Iar nivelul cortizolului luat la 8 dimineață este de 271,7. Menționez că locuiesc în bruxelles iar analizele sunt făcute aici. Mulțumesc ptr răspuns. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Cel mai eficient lucru pe care îl puteți face ca să slăbiți și să vă mențineți pe termen lung este să adoptați o dietă echilibrată, cu 3 mese principale și 2 gustări intermediare pe zi, să vă hidratați bine, cu minim 2 litri de apă pe zi și să încercați să faceți un pic de mișcare, eventual ajutată de un kinetoterapeut. Micul dejun ar fi potrivit să conțină fructe proaspete, cereale integrale și nuci, alune sau semințe și lactate slabe, la prânz vă sfătuiesc să aveți o porție de proteină slabă (carne, peste sau brânză) alături de o garnitură moderată cantitativ de carbohidrați (paste, orez-de preferat integrale sau leguminoase cu fibre) și legume din plin ca garnitură, iar seara să vă limitați la proteine slabe și salate sau supe din legume cu conținut redus de glucide, fără carbohidrați. La gustări sunt potrivite lactatele slabe, fructele proaspete sau oleaginoase. Cât despre suplimentele de proteine, vă sfătuiesc să fiți precaută cu ele. Singurele suplimente pe care personal le recomand în dietele de slăbire sunt cele de vitamine și minerale, în funcție de anotimp, pentru pentru a nu crea deficite și dezechilibre prin dieta de slăbire care, oricum ar fi, este una restrictivă. Multă sănătate!  


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.