Despre circulatia periferica la maini si picioare.

Înca din copilarie am avut mainile si picioarele reci. Problemele apar atunci cand afara este frig. Picioarele le protejez cumparându- mi incaltaminte calduroasa si din piele. Dar cu mainile / mai ales degetele, este greu pt ca la frig mai intai mi se inrosec dupa aceea se schimba culoarea lor pana se fac albe,pot spune, parca nu ar mai circula sangele. Dureaza timp pana-si revin, dar atunci apare o senzatie de furnicaturi sau mancarime. In anotimpul rece, folosesc manusi dar uneori nici acestea nu folosesc. Nu am luat un tratament periodic, doar uneori "gingobiloba". Medicul de familie mi-a spus ca ceeace am eu se numeste Sindromul Raynoud, nu stiu daca am scris corect. Nu stiu ce sa fac in acest sens. Va spun ca am consultat si un medic cardiolog, care a spus ca nu am probleme la nivelul vaselor de sange. Poate dvs imi puteti oferi un raspuns...

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

In momentul in care medicul dvs de familie v-a diagnosticat cu sindrom Raynaud cred ca v-a intrebat despre o serie de simptome asociate si v-a urmarit pentru semne clinice si analize de sange care sa ajute in a diferentia un fenomen Raynaud primar de unul secundar unei boli de tesut conjunctiv. In conditiile in care nu aveti alte semne/simptome decat cele expuse de dvs, pare a fi vorba despre fenomen Raynaud primar.

Apare mai frecvent la femei.  În marea majoritate a cazurilor debutul este în jurul vârstei de 15-25 ani, iar pacienții au în familie rude cu astfel de manifestări. Încadrarea unui pacient ca având fenomen Raynaud primar este echivalentă cu absenţa unei cauze ce ar putea fi responsabilă de apariția acestuia și lipsa detectării oricăror modificări patologice până la momentul respectiv. Este recomandată monitorizarea pacienţilor cu fenomen Raynaud primar în vederea depistării precoce a unor semne și simptome sugestive pentru o boală de ţesut conjunctiv. Fenomenul Raynaud primar are un impact minim asupra vieţii pacientului, determinând disconfort la expunerea la rece și progresând lent de-a lungul anilor, în timp ce fenomenul Raynaud secundar poate avea complicaţii invalidante.

Manifestările clinice: modificările de culoare a tegumentelor la expunerea la frig (trecerea de la alb, la cianotic și rosu) și paresteziile (amorțelile) ce le însoțesc sunt de intensitate medie. Afectează mâinile în mod simetric și nu se asociază cu cicatrici sau ulcerații la nivelul pulpei degetelor. La pacienţii cu boală Raynaud examenul fizic este normal în afara crizelor sau degetele de la mâini pot fi ceva mai reci. Examenul clinic, capilaroscopia normală şi analizele de sânge normale (VSH normal, anticorpi antinucleari negativi) sunt elemente cheie în diagnosticul diferențial.

Evitati frigul, purtati manusi groase, evitati contactul cu apa rece.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.