dereglare ciclu mentrual

Buna ziua, am 43 ani, mama a 2 copii, de aproximativ un an ciclul mestrual imi este dereglat. Ultimul a venit la finele lunii octombrie, inceput de noiembrie 2019, au aparut si bufeurile. Testul Papanicolau efectuat a iesit bine, am mers la medicul ginecolog pentru consult, ecografie si de asemenea mi-au fost solicitate analize profil hormonal. Avand in vedere situatia acuala, nu pot merge sa vorbesc in detaliu cu medicul meu pentru sfaturi si lamuriri. Rezultatul analizelor solicitate aeste: DHEA-S =405.3, TSH=1.7652, prolactina=3.99, testosteron=1.47, LH=17.24, FSH=47.77 . Recomandarea dr. a fost urmatoarea: momentan, luați dufaston 2 pe zi timp de 10 zile. Concomitent mastidynon 2 tablete pe zi 3 luni Vitamina E o tableta pe zi 3 luni. Faceți o mamografie .Peste 3 lunii repetați FSH si in plus faceți estradiol și progesteron serc. In cazul in care nu se regleaza menstruatia, si nu scade FSH, trecem la un alt tratament. Va rog sa-mi spunenti daca acest tratament este corect si oportun in functie de rezultatul analizelor. sau daca se impun alte medicamente/analize. Va multumesc.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua. Nu recomand mamografie sub varsta de 50 ani decat daca exista o
indicatie speciala. Puteti efectua ecografie mamara. Pentru inceperea unui tratament hormonal este necesar un dosar complex de evaluare, pentru a stabili in primul rand oportunitatea administrarii de hormoni si in al doilea rand ce anume aveti nevoie. Analizele trimise de dumneavoastra nu sunt complete, in plus lipseste evaluarea ginecologica (inclusiv ecografie vaginala si test Papanicolaou) foarte importanta. Menstruatia nu este o prioritate - nu pentru asta este indicat un tratament hormonal. In concluzie nu ma pot pronunta daca este adecvat tratamentul recomandat. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.