Depresia in sarcina

Buna ziua, Preocuparea mea este pentru o prietena ff buna in virsta de 30 ani insarcinata in prezent 6 saptamini de sarcina care inainte era in tratament cronic cu paroxetina 20 mg pentru depresie si stari de anxietate de aproximativ 4 ani. Contrar recomandarilor mele desi a consultat un psihiatru a intrerupt brusc tratamentul in luna iulie imediat dupa casatorie si a ramas insarcinata dorind acest lucru. Simptomele de depresie au aparut deja, se simte neajutorata plinge continuu, stari de rau si voma care accentueaza starea ei.Mentionez ca e o fata f inteligenta cu pregatire functionar public cu master in management care a lucrat cu succes inclusiv pt accesarea fondurilor europene, fara probleme financiare cu un sot iubitor deci nu exista factori externi decit factorul chimic productia de serotonina.. a corpului ei. A consultat un medic psihiatru recent care a recomandat tratament cu Extraveral si Distonocalm medicamente care sint contraindicate in sarcina si ea refuza sa le ia in dorinta de a nu afecta copilul. Am cautat si noi remedii naturale printrecare am gasit triptofanul dar nu exista studii suficiente pt administrarea in timpul sarcinii si anumite surse precizeaza ca ar putea provoca avort spontan daca e consumat in exces. In momentul de fata singurul ei remediu sint convorbirile telefonice cu mine , plimbarile pe jos si socializarea . As dori un raspuns profesional , o indrumare precisa nu doar o trimitere la un psihiatru, ma ingrijoreaza posibilitatea agravarii starii de depresie in urmatoarele luni si postpartum. Exista posibilitatea unui tratament medicamentos ? Multumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Elena Coman - Medic Specialist Psihiatrie, Expert DOC

Majoritatea medicatiei de psihiatrie necesita prudenta in administrarea in sarcina, sau unele sunt contraindicate. In primul rand as recomanda sedinte de psihoterapie care ar putea ajuta in diminuarea simptomatologiei.

Daca nu este suficient atunci impreuna cu medicul psihiatru si ginecolog, si pacienta se va analiza alegerea unui antidepresiv cu riscuri minime pentru sarcina cat si pentru gravida.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.