Defect septal ventricular

Buna ziua domnul doctor. As dori daca puteti sa-mi dati un sfat. Am hipertensiune pulmonara cronica si o saturatie in oxigen 80% datorita unui defect septal ventricular care il am de cand m-am nascut. Am si o poliglobulie secundara bolii pentru care fac flebotomii luna de luna. Ce suplimente ar putea sa ma ajute pentru o mai buna oxigenare in afara de tratamentul indicat de medic: Tertensif, Spironolactona, Revatio, Montelukast si Simbycort. Va multumesc anticipat.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Defectul septal ventricular pe care îl descrieţi pare să fie într-o fază avansată de evoluţie. Evident boala este congenitală şi o aveţi de la naştere. Dacă nu s-a recunoscut la timp şi mai ales dacă nu s-a tratat la timp ajunge în faza de hipertensiune pulmonară când circulaţia sângelui prin acest defect se inversează şi apare poliglobulia şi desaturarea în oxigen arterial pe care o descrieţi la 80%. În această fază boala poartă numele de sindrom Eisenmenger. În această situaţie corecţia operatorie a defectului septal interventircular nu se mai poate face, fiind chiar contraindicată pentru că poate produce fenomene severe de insuficienţă cardiacă dreaptă. Tratamentul medicamentos rămâne ca opţiune principală, cu vasodilatatoare din categoria sildenafil (pe care îl luaţi) sau bosentan, medicaţie prscrisă în cadrul Programului Naţional de Hipertensiune Pulmonară. Cu toate acestea diagnosticul precis al sindromului Eisenmenger se poate face prin cateterism cardiac drept şi stâng. Dacă mai există resurse de tratament prin închiderea defectului septal, această atitudine se poate decide numai după efectuarea cateterismului cardiac.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.