Cum putem opri alăptarea fără a traumatiza copilul?

Bună ziua doamnă, Eu sunt Maria, iar fetița mea are 2 ani și 10 luni. Încă alăptez, spre surprinderea/ exasperarea unora. Îmi doream să fie un proces lin și ușor pentru amândouă și anume să merg pe autointarcare, dar din păcate nu mai am opțiunea asta. Am încercat o înțărcare blândă, dar nicio metodă nu a avut succes și am abandonat. Inițial am încercat să o fac să renunțe la o masă...nici gând. Orice activitate îi propuneam tot la sân se ajungea. După am vrut să limitez timpul de supt...să număr până la 10 și după să facem altceva. Nu am reușit nici asta să fac. În preajmă altor persoane nu mai suge, dar când avem musafiri mă cheamă în altă cameră. Doar afară, prin parc nu își dorește să sugă... Precizez că de aproximativ 6 luni acceptă și alt gen de lapte: de capră și de vacă, dar rar, o data sau de 2 ori pe săptămâna și că ea suge doar din sânul drept, când suge din sânul stâng spune că nu îi place sau se strâmbă...face "bleach". E posibil să aibă alt gust? Ce sugesti aveți? Cum aș putea proceda? Nu îmi doresc o înțărcare traumatizantă, bruscă...sau prin minciuni, gen"am bubă, mă doare" sau să pun ceva pe sân. Ea e deja mare și înțelege, dar refuzul sânului nu l.ar înțelege... Am început să îi spun că nu o să am lapte nelimitat, că este posibil că și laptele din sânul drept să își schimbe gustul la fel că și celălalt, care nu îi place. Cum să procedez? Mă gândeam că să reduc cumva lactația, prin ceaiuri, gen ceaiul de salvie. Poate așa aș reuși totuși să o înțarc ușor...(o luna/2/3 ) și fără să fie foarte afectată? Dar nu știu dacă ar avea vreun efect, atâta timp cât ea încă suge și stimulează astfel lactația? Și nici dacă i.ar provoca ceva reacții adverse...? Vă mulțumesc și aștept cu mult interes răspunsul dumneavoastră!!! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Ați greșit de la bun început prelungind alăptarea. Încercați să îi oferiți suzeta în locul sânului, iar dacă refuză alt fel de lapte, nu este o problemă, încercați să compensați cu alte tipuri de lactate-brânză, iaurt. Dacă reacțiile copilului sunt violente la început, adoptați pur și simplu indiferența, încercați să vă continuați activitatea și să o direcționați și pe ea către altă activitate. Dacă observați totuși că fetița pare traumatizată psihic printr-o reacție de sevraj, este recomandat să consultați un psiholog.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.