Cum pot să scap de petele maronii de pe față?

În timp mi-au apărut mai multe pete maronii pe față, există vreun produs cosmetic sau vreun tratament care să duca la estomparea sau dispariția lor?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Petele pe care le descrii la nivelul feţei, se pot încadra în mai multe categorii, printre care ar  fi efelide (pistrui), lentigine solare sau melasmă. Apariţia tuturor acestor modificări de culoare a pielii se produce din cauza unei expuneri prelungite la soare în decursul anilor, dar şi pe baza unor predispoziţii genetice şi uneori hormonale. 
În multe cazuri este mai greu de obţinut prin tratamente locale dispariţia acestor pete, de aceea este bine să prevenim, pe cât posibil, apariţia lor. Cel mai important este ca de acum înainte să eviţi expunerile prelungite la soare, în absenţa utilizării cremelor de fotoprotecţie. Aceasta pentru a preveni apariţia unor noi leziuni şi pentru a preveni accentuarea celor deja existente. Mersul la plajă este recomandat doar în orele dimineţii, până la ora 10.00 şi în orele după-amiezii, după 16.30. Bineînţeles, te rog să nu uiţi de utilizarea cremelor fotoprotectoare şi în aceste intervale recomandate, creme cu factor mare de protecţie pentru toate tipurile de ultraviolete: atât pentru UVB (creme cu SPF 50), cât şi pentru UVA. În lunile de primăvară, vară şi toamnă, în cursul zilelor în care petreci mai mult timp în aer liber, este indicat să foloseşti, de asemenea, creme de fotoprotecţie.  
Ca şi tratament local, există creme depigmentante, pe care le poţi aplica pentru a obţine o ameliorare a petelor deja existente. Este important de reţinut că aceste creme nu acţionează decât în timp şi că uneori este nevoie de cel puţin 2 luni de tratament pentru a vedea rezultate satisfăcătoare. 
O alta variantă la care poţi apela este să faci câteva şedinţe de peelinguri chimice sau de laser depigmentant în clinici dermatologice specializate pe aceste tipuri de tratamente. Aceste terapii intervenţionale pot avea rate mai mari de succes decât utilizarea cremelor depigmentante. Desigur, pentru a apela la aceste metode, este nevoie mai întâi de un consult dermatologic, pentru a avea un diagnostic de certitudine şi pentru a stabili ce tip de terapie ţi se potriveşte cel mai bine. 
De asemenea, te-aş mai sfătui să începi să efectuezi anual consulturi la medicul dermatolog, întrucât faptul că au apărut pete pigmentare pe faţă, poate fi un indiciu că pielea ta ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta unele leziuni cu potenţial de a se transforma într-o formă de cancer de piele. 
Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.