CT

Bună ziua Am o întrebare care ma macină!! Dacă recent (10 aprilie) am facut un CT atât eu cât și soțul meu in urma unui accident după cât timp as putea sa rămân gravidă? Pentru că am citit ca dacă unu din părinți a facut acest CT copilul poate avea malformații!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua, imi pare rau ca astfel de informatii alarmante circula pe internet... Adevarul este ca imagistica medicala, precum radiografia sau CT sunt mai periculoase pentru femeile care sunt deja insarcinate, desi chiar si in aceste cazuri pot fi necesare astfel de investigatii, daca importanta lor este mai mare decat riscurile (boli grave, de exemplu, in care medicii au nevoie de un diagnostic cert). O expunere limitata la radiatii, de 1-2 ori pe an pentru investigatii de rutina, nu pune in pericol fertilitatea, si sunt multe situatii in care zona organelor reproducatoare nici macar nu este expusa (CR cerebral, radiografie de torace, de mana, etc.). Asadar, nu va faceti griji, si mergeti la medicul ginecolog pentru a va putea indruma catre planificarea unei sarcini. Mult succes!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.