Copiii pot avea ticuri nervoase din cauza stresului?

Bună ziua, sper sa ma puteți ajuta cu un sfat. De câteva luni, baiețelul meu de 9 ani a început să dezvolte anumite ticuri, pe perioade scurte de timp, de câteva zile. Le-am legat cu perioadele de stres, fiindcă apar și dispar în anumite perioade cu emoții mai intense: de ziua lui, cand eu și sotul am fost plecați singuri câteva zile, când a avut un concurs la baschet, etc. Cum ar trebui să procedez?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Petruța Gheorghe - Psihoterapeut, Expert DOC

O problemă înțeleasă este pe jumătate rezolvată! Ați observat foarte bine legătura dintre apariția ticurilor și stresul sau stările emoționale prin care trece fiul dvs. cu ocazia unor evenimente. Probabil se confruntă cu o dificultate în elaborarea lor și în felul lui vă cere ajutorul. Sigur că puteți sta de vorbă cu el deschis, spunându-i ce ați observat. În nici un caz nu trebuie blamat sau învinovățit, sau rugat „să înceteze, să se controleze,” dar nici nu vă puteți preface că nu există și nu vă preocupă. Ambele extreme sunt păguboase și nu dau rezultate. Vă recomand să cereți ajutorul unui psihoterapeut care să aibă formare și experiență în psihoterapia copiilor. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.