Colesterol

Numele meu este scriitoru Gabriel și al 27 de ani. De mic copil mi-a plăcut sportul și încă mă mai mențin. Analizele le fac regulat cel puțin odată pe an Problema mea este următoarea. De mai bine de 2 ani colesterolul mi-a crescut de la 240, pană în prezent respectiv acum câteva zile 302. Ce aş putea sa fac? Înălțimea mea este de 180 și cu o greutate de 77 de kg. Alte probleme de sănătate nu am mai avut niciodată în afară de valorea ridicata la colesterol. Va mulumesc anticipat și aștept răspuns din partea D voastră !

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Felicitari pentru mentinerea greutatii si pentru ca priviti miscarea ca pe un stil de viata! Recomandarea mea este sa repetati colesterolul total dar si fractiile lui (adica HDL colesterolul - cel bun si LDL colesterolul - cel rau), precum si trigliceridele, in conditii corecte de recoltare (adica sa fiti nemancat cu 10-12 ore inainte de recoltare, iar in ziua anterioara sa aveti o dieta echilibrata, fara consum exagerat de grasimi de orice fel). Daca in familia dvs aveti rude apropiate cu colesterol mare si boli de inima la varste tinere, atunci cel mai probabil ca aveti ceea ce se numeste o dislipidemie familiala, care poate necesita tratament de timpuriu cu statina.

Oricum va sfatuiesc sa continuati cu dieta echilibrata, miscare si sa faceti regulat (anual) aceste analize, insotite de un consult cardiometabolic amanuntit care sa va determine pe termen lung riscul de a dezvolta boala aterosclerotica. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.