Celule Merkel

În ianuarie 2014 făcând curățenie în casă m-a pișcat ceva de antebrațul stang. M-am scărpinat și s-a făcut o blândă cu un punct de ac de seringa. La câteva zile am văzut ca se umflase cu o culoare strană, nici roșie, nici galbenă. Desigur că am fost la medicul de familie și mi-a prescris antibiotice fără nici un efect. M-a trimis la chirurg din nou antibiotice. În luna mai m-a programat pentru o mică intervenție chirurgicală. Însă medicul chirurg m-a reprogramat peste încă trei luni. În sfârșit pe 14 aug m-au operat și mi-au făcut probă histologica din care a reesit o tumoare cu celule Merkel. Trimisă imediat la oncologie din nou alte analize T.A.C. M-au reperat exportate masă musculoasa și reconstrucție plastică cât și la axila stânga din care s-au scos 21 de noduli. Când au făcut altă probă histologica a ieșit negativ fapt pentru care nu am făcut chimioterapia. Însă la controalele ulterioare au văzut la T.A.C și ecografie încă trei noduli. Mi-a prelevat proba din acești trei noduli fiind negativ. Acum sunt încă sub observație medicală. Ce sfat îmi dați? Mulțumesc pentru cordialitate. Leontina Dala

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Buna ziua,
Nu imi este foarte clar din relatare de ce a fost nevoie de o interventie atat de extinsa. Tumora Merkel este rar intalnita iar evolutia este mult timp locala, de obicei evolueaza similar unui sarcom, adica disemineaza mai degraba sangvin decat limfatic. Probabil ca a fost nevoie de reinterventie, prima nefiind suficient de extinsa dpdv oncologic. Nu am inteles necesitatea limfadenectomiei, cat despre tratament. e foarte adevarat ca nu era nevoie de asa ceva. Controlul este in general clinic si mai putin imagistic. Mi se pare exagerat controlul sistematic Computer Tomografic. Totusi, din cate deduc a fost o leziune limitata. Pe a doua interventie nu a iesit nimic la examenul bioptic iar ganglionii au fost ok. Uneori excesul de investigatii nu face decat sa va mareasca anxietatea si atat. Despre cei trei noduli de care spuneti nu am inteles clar unde erau situati. Daca au fost biopsiati toti trei si au fost in regula, atunci e ok, ramaneti in control periodic.
Toate cele bune!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.