Ce se întâmplă dacă nu port ochelarii de vedere zilnic?

De aproximativ un an a trebuit să-mi fac ochelari pentru citit deoarece nu mai distingeam bine textele mici de aproape. Problema este că nu reușesc să-i port ori de câte am nevoie să citesc ceva, ori nu-i am la mine, ori nu sunt la îndemână (și n-am răbdare să-i caut sau să mă duc după ei doar ca să citesc o pagină cu instrucțiuni de exemplu), etc. Menționez că am +1,75 la amândoi ochii. Deci, este vreo problemă dacă nu îi port ori de câte ori ar fi nevoie? Și practic, recunosc că uneori mă forțez să citesc fără ei. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Ȋn interiorul ochilor se află o lentilă care se numește cristalin; rolul acestei structuri este, printre altele, să ne ajute să vedem bine ȋn zona de aproape. Acest mecanism, de creștere a puterii (dioptriei) ochilor pentru a vedea bine la orice distanţă se numește acomodaţie. Procesul are loc mult mai ușor la copii sau tineri și din ce in ce mai greu la adulţii trecuţi de 40 de ani, cȃnd apare presbiopia.

Practic, ȋn jurul acestei vȃrste, se constată că distanţa uzuala pentru scris sau citit de pe hartie/telefon, nu mai este de 35-40 cm, ci simţiţi nevoia de a ȋndepărta aceste obiecte pentru a le vedea clar. Este modalitatea cristalinului de a vă transmite că nu mai poate face efortul acomodativ complet, ci are nevoie de un ajutor.

Aici intervin ochelarii “de citit”, ȋn general avȃnd o dioptrie de plus, ȋn funcţie și de dioptria de la distanţă. Astfel, ochelarii sunt un “ajutor” pe care ȋl aduceţi ca ochii să nu mai facă efortul complet pentru a vedea clar ȋn zonele apropiate.

Dacă nu purtaţi acești ochelari atunci cȃnd trebuie (chiar și pentru a citi cȃteva rȃnduri), este posibil să vă simţiţi mult mai obosit la sfȃrșitul zilei și să nu știţi care este cauza. Dioptria acestor ochelari de citit va mai crește indiferent dacă purtaţi sau nu ochelarii, pȃnă la 65-70 de ani, apoi se stabilizeaza.

Așadar, nu vă fie teama sa optaţi pentru mai multe perechi de ochelari pe care sa le ţineţi la indemȃnă pentru cȃnd este nevoie. O soluţie mult mai practică sunt ochelarii cu lentile progresive, care vă dau vedere bună la toate distanţele. Vorbiţi cu medicul specialist despre necesităţile dvs de vedere clara de-a lungul unei zile de lucru și, impreună, veţi gasi soluţia cea mai buna, adaptată vietii dvs.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.