Ce pot semnifica cearcănele de culoare galbenă?

Sub ochi mi-au apărut cearcăne de culoare galbenă? Vă rog să-mi spuneți care ar putea fi cauza apariției acestor pete galbene! 

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Din descriere înțeleg că sunt niște "pete" galbene aflate în zona pleoapelor, denumite în termeni medicali xantelasmă. Acestea constituie depozite bine delimitate de grăsime (ca niște pungi), care pot fi genetice (cu istoric în familie) sau nu (apar la persoanele care au nivelele de colesterol crescut). Deși inestetice, acestea nu au niciun risc. Se pot îndepărta chirurgical, fie de către medicul oftalmolog, fie de chirurgul estetician.


Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Cel mai probabil ceea ce descrieţi reprezintă o acumulare de grăsimi la nivelul pielii, afecţiunea purtând numele de xantelasme. Aceste depuneri au loc atunci când există un dezechilibru în organism cu privire la metabolismul lipidelor (al grăsimilor). Unele dintre persoanele care dezvoltă xantelasme au valori anormale ale lipidelor în sânge, iar această situaţie necesită tratament, întrucât grăsimile crescute în sânge pe termen lung se pot depune şi la nivelul vaselor de sânge (ateroscleroză),  fapt ce poate duce în timp la hipertensiune arteriaă, accidente vasculare, infarct miocardic, pecum şi alte afecţiuni.

Leziunile nu sunt periculoase, dar sunt inestetice şi pot creşte foarte mult cu timpul. De aceea este nevoie de excizia lor chirurgicală sau alte tehnici locale de îndepărtare a acestora. Vă sfătuiesc să efectuaţi totuşi un consult dermatologic, pentru a afla dacă este vorba într-adevăr de acest diagnostic. Dacă da, atunci vi se vor recomanda şi câteva analize de sânge pe care va trebui să le efectuaţi pentru a descoperi dacă aveţi şi grăsimile din sânge crescute. Medicul va recomnda şi metodele de tratament care vi se potrivesc cel mai bine.

Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.