Ce mai poate mânca tata?

Problema cu care vă rog să mă ajutați este că nu mai știu ce poate mânca tata. Are prea multe restricții datorită bolilor. A avut pe la 50 de ani maxim de 130 kg. De vreo 20 de ani s-a chinuit să slăbească. Are voință, se ține de un program strict. Tata are 66 de ani, 100kg, de peste 10 ani este hipertensiv și ia medicamentație în acest sens, de vreun an este și diabetic (la limita inferioară) iar în februarie a suferit o intervenție chirurgicală, înlăturându-i-se bila și o bucată din colonul ascendent drept pentru că i s-a descoperit o tumoare cu metastază la ficat (de vreun an lua laxative și era mai mereu constipat). După operație a început și un tratament de chiomioterapie. Din mâncarea disponibilă îi sunt interzise (de către medici sau din articolele citite pe net): carnea de porc , carnea roșie, fasolea, cartofii, roșiile ?!(pentru că au semințe mici), sare, zahăr, mierea ?!, alimentele care conțin fier, bananele (pt că are hipertensiune), strugurii (tot pt hipertensiune), kiwi și alte fructe care au semințe mici. Unele articole interziceau și lactatele. Totuși bea în fiecare zi lapte bătut și tot se mai luptă cu constipația, adică se ajută de laxative. Cam ce mănâncă: micul dejun (9:30):1ou fiert,1rosie,1castravete,3-4masline,ceapă verde,2-3 feliuțe de brânză,lapte dulce (uneori2-3felii de salam). La 12:00 un shake din:1 sfeclă mică, 1 roșie,1mar,1banana și apă.La 16:00 o ciorbă (pui/găluște/salată/perișoare/uneori de porc), varză cu mămăligă (uneori piure de cartofi cu cârnați prăjiți și salată), rareori grătar de pui și o cană de lapte bătut.La 18:00 un castron cu fructe: căpșuni, afine, coacăze, prune.La 21:00 un castronel de gris cu lapte sau macaroane (și uneori dulceață sau miere peste ele).Știu că nu-s toate bune, dar nu prea mai are ce mânca.Tata nu vrea să se ducă la un medic nutriționist deocamdată.Spune că se va duce după ce va scăpa de chimioterapie.Vă rog, ajutați-mă cu un program, ceva. Mișcare face doar o plimbare prin grădină, zilnic. Mulțumesc! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Primul și cel mai important pas pe care tatăl dvs ar trebui să-l facă pentru a reuși să slăbească este să elimine de la masa de seară fructele, fainoasele, amidonoasele și dulciurile de orice fel. Aceste alimente conțin zahăr în cantitate mare și îl împiedică să slăbească. Fructele se potrivesc în timpul zilei, între mesele principale, iar orezul, paștele, mămăliga, cartofii, fasolea boabe sau mazărea sunt potrivite pentru masa de prânz, alături de legume gătite. Nu prăjiți nimic, nu faceți rântașuri la mâncare, folosiți maxim 1 lingură de ulei la un kilogram de mâncare gătită! Nu este nici o problemă să mănânce o cană de lactate degresate pe zi pe zi și o câte porție mică de carne albă sau peste slab (100 g) de 2-3 ori pe săptămână. Încurajați-l de asemenea să facă mai multă mișcare și să bea minim 2.5 litri de apă zilnic, căci deshidratarea și lipsă de mișcare sunt cele mai importante cauze ale constipației în cazul dânsului, înainte de modul de alimentație! Multă sănătate! 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.