Ce dietă se recomandă în urma unei operații de colecist?

Bună ziua doamna doctor, Vă rog mult să mă ajutați cu un sfat. Mama mea a fost operată recent ăi i s-a scos colecistul, adica acum 10 zile. Precizez că întotdeauna a avut o constituîie mai firavă. Înainte și imediat după operație a mâncat foarte puțin, iar acum este foarte slabă. În prezent ține și un regim destul de strict, urmare a operației. Rugamintea mea este dacă mă puteți ajuta cu un sfat referitor la o dietă din care să se poată îngrășa putin, dar care sa nu îi cauzeze nici stării de sănătate de după operație. Eventual poate îmi dati o idee de un meniu zilnic, cu cele 3 mese și gustările, pe care să le poată mânca.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

La micul dejun poate să bea ceai hepatic sau biliar îndulcit cu miere, pâine în cantitate moderată cu brânză proaspătă amestecată cu miere sau cu stafide ori prune uscate, iar la gustări poate servi compoturi de fructe sau fructe coapte ori pasate alături de câțiva biscuiți digestivi. La prânz poate servi piureuri de legume sau supe ori creme de legume cu carne fiartă și pasată, alături de garnitură din orez sau paste. Pentru seară se recomandă sufleurile de legume, cu brânzică proaspătă sau iaurt degresat ori pește slab la cuptor. Nu prăjiți nimic în ulei, nu faceți rântașuri si nici sosuri albe, evitați grăsimile de origine animală și tot ceea ce știe că o balonează, folosiți doar ulei de măsline extravirgin la finalul preparării mâncării. Multă sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.