Bună ziua doamna doctor, Vă rog mult să mă ajutați cu un sfat. Mama mea a fost operată recent ăi i s-a scos colecistul, adica acum 10 zile. Precizez că întotdeauna a avut o constituîie mai firavă. Înainte și imediat după operație a mâncat foarte puțin, iar acum este foarte slabă. În prezent ține și un regim destul de strict, urmare a operației. Rugamintea mea este dacă mă puteți ajuta cu un sfat referitor la o dietă din care să se poată îngrășa putin, dar care sa nu îi cauzeze nici stării de sănătate de după operație. Eventual poate îmi dati o idee de un meniu zilnic, cu cele 3 mese și gustările, pe care să le poată mânca.
1 răspunsLa micul dejun poate să bea ceai hepatic sau biliar îndulcit cu miere, pâine în cantitate moderată cu brânză proaspătă amestecată cu miere sau cu stafide ori prune uscate, iar la gustări poate servi compoturi de fructe sau fructe coapte ori pasate alături de câțiva biscuiți digestivi. La prânz poate servi piureuri de legume sau supe ori creme de legume cu carne fiartă și pasată, alături de garnitură din orez sau paste. Pentru seară se recomandă sufleurile de legume, cu brânzică proaspătă sau iaurt degresat ori pește slab la cuptor. Nu prăjiți nimic în ulei, nu faceți rântașuri si nici sosuri albe, evitați grăsimile de origine animală și tot ceea ce știe că o balonează, folosiți doar ulei de măsline extravirgin la finalul preparării mâncării. Multă sanatate!