Care este rolul insulinei in circuitul glucidic + grasimilor? Cum se ajunge sa avem nevoie de insulina daca mancam multe prajituri?

Stimata doamna doctor, Stimate domnule doctor, Acum ceva timp a fost o emisiune in care s-a demonstrat ca, daca mancam multe prajituri, organismul are nevoie de mai multa insulina pentru transportul si sinteza grasimilor. De atunci am tot citit pe net despre rolul insulinei, dar termenii folositi m-au cam depasit (fiind inginer); m-a interesat acest subiect, pentru ca intodeauna m-a preocupat echilibrul, iar daca stricam un echilibru ajungem sa il stricam si mai mult daca nu luam masuri. Prin urmare, va rog, daca puteti, sa imi spuneti in termeni obisnuiti (sau de inginer), care este rolul insulinei in intreg metobolismul glucidelor - lipidelor - proteinelor? si care sunt masurile ce trebuie luate? Cu respect, Dan Soroceanu

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Insulina este secretată de pancreas în timpul meselor, ca răspuns la creşterea glicemiei în sânge.

Ea acţionează ca o cheie care deschide nişte uşi microscopice prin care glucoza pătrunde în celule pentru a fi utilizată ca sursă de energie în procesele metabolice, şi astfel scade glicemia. Insulina participă de asemenea la sinteza acizilor grași în ficat, stimulând lipogeneza, adica producerea de grasimi si are si un rol important în sinteza proteinelor si a mușchilor.

În cazul persoanelor care au insulinorezistenţă, glucoza nu mai este eficient captată în celule şi se acumulează în sânge, în ciuda secreţiei din ce în ce mai mari de insulină din pancreas. Insulinorezistenta este de fapt o defecţiune la nivelul preluării zahărului din sânge, în sensul că celulele organismului  nu mai răspund corespunzător la semnalele pe care insulina le transmite pentru a capta glucoza din sânge. Astfel că, în loc ca zahărul din sânge să fie captat în celule pentru a fi utilizat în producerea de energie şi în procesele metabolice normale, se acumulează în sânge şi produce creşterea glicemiei, ceea ce conduce la diabet, dar si cresterea grasimilor in sange si in general in corp. Insulinorezistenta sta de fapt la baza diabetului de tip 2 si a sindromului metabolic, care este un cumul de afectiuni metabolice (cresterea tensiunii arteriale, a grasimilor din sange, de pe ficat si de pe abdomen), care inseamna risc de boala de inima, accident vascular cerebral, etc.

O greutate cat mai aproape de normal, printr-o dieta corecta si miscare regulate sunt raspunsurile pentru preventia instalarii acestui sindrom metabolic.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.