Capsulită și dureri de umăr

Am avut dureri la umăr, am crezut că este reumatism. După 1 lună durerile s-au accentuat, nu mai puteam mișca/ridica mâna decât până în dreptul umărului, era ca înghețată: am făcut o echografie-diagnostic-tendinită. Am făcut proceduri, injecții, tratament antimflamator (prednison). Durerile nu au trecut și am făcut un RMN. Diagnostic-Capsulită. Am făcut gimnastică medicală și kinetoterapie. Am avut oarecum progrese, dar am dureri atunci când ridic mână, nu am mobilitate, nu mă pot încheia la sutien, la fermoar, nu pot dormi pe partea cu umărul afectat. Durerea e foarte intensă pe moment, apoi, dacă nu mai mișc mâna, nu mai am dureri. Există tratament pentru capsulită? Operație? Vă mulțumesc! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Tendinita (diagnosticată ecografic) și capsulita (diagnosticată prin RMN) sunt două afecțiuni complementare care se întâlnesc frecvent la persoane cu patologie a umărului. Sunt afectate mai ales persoanele cu vârsta de 40-70 de ani, femeile sunt afectate într-un procent mai mare decât bărbații. Durerea și mai ales limitarea mișcărilor în articulația umărului, fac ca aceaste afecțiuni să fie de multe ori invalidante pentru pacienți, ei nu-și mai pot desfășura activitatea profesională și au dificultăți în îndeplinirea activităților obișnuite din viața de zi cu zi, asa cum este si cazul dvs. În general, durerea este difuză, intensă, durează de la câteva săptămâni la câteva luni și este declanșată de mișcare în articulația umărului. Durerea apare și noaptea, iar pacienții nu pot să doarmă pe partea afectată, așa cum ați precizat și dvs. Din cauza durerii pacientul folosește tot mai puțin membrul afectat.

Tratamentul constă în administrarea de antiinflamator nesteroidian (AINS), combinat cu fizioterapie (curenți diadinamici, interferențiali, curent galvanic), termoterapie, TENS (stimularea electrică transcutanată). Se pot face injecții intraarticulare cu corticosteroizi și se pare că fizioterapia combinată cu injectarea intraarticulară de corticosteroid ameliorează mai bine și mai rapid mobilitatea umărului în comparație cu injectarea de cortizon separat.

Kinetoterapia este foarte importantă. Ea are ca obiectiv principal recuperarea mobilității și se face pe o perioadă lungă de timp, de câteva săptamani. Se încearcă recuperarea progresivă a mișcărilor, ținta fiind recuperarea mobilitații umărului într-un procent cât mai mare. Există și cazuri în care pacienții rămân cu o ușoară limitare a mișcărilor pe termen lung. Tratamentul chirurgical constă în înlăturarea adeziunilor și relaxarea capsulei articulare și se face artoscopic.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.