Cancerul se poate "mosteni"?

Buna ziua! Trec printr.o perioadă extrem de dificilă,deoarece tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer,deja cu metastaze. Problema este ca medicii nu au reusit sa isi dea seama de unde a pornit,in ciuda nenumăratelor investigatii făcute. Matusa mea (sora tatalui) este si ea diagnosticata cu cancer la san (de vreo 3 ani), dar in urma operației si a tratamentelor se simte bine. Din cate stiu, nici unul dintre bunici nu a suferit de aceasta boală necruțătoare. Noi suntem 3 surori la părinți si as vrea sa stiu daca exista pericolul de a "mosteni" aceasta boală groaznica? Va multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Inteleg ca diagnosticul tatalui este de metastaze multiple cu punct de plecare neprecizat. Din pacate exista si un asemenea diagnostic cand in ciuda cautarilor nu se gaseste punctul de plecare. In fapt in acest moment nici nu conteaza care e punctul de plecare pentru ca oricum viza terapeutica oncologica este paleativa. Desigur, nu stiu amanunte de varsta ale tatalui si matusii la momentul diagnosticului dar probabilitatea ca urmasii directi sa aiba nesansa unui asemenea diagnostic este foarte mica. Daca tata ar fi avut un cancer de pancreas sau prostata, iar matusa cancerul mamar ar fi existat teoretic posibilitatea existentei unui sindrom genetic cu risc mai mare de cancer dar care ar fi trebuit validat, deci, fara griji.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.