Bufeuri si frisoane

Buna ziua, Am ajuns intr-un punct in care, pur si simplu, nu stiu ce sa mai fac. De acum trei ani am inceput sa am mici bufeuri care apareau la intervale mari de timp, mai ales in anotimpul rece. Apareau mai mult noaptea. Am fost la doctor si mi s-a spus ca sunt din cauza instalarii premenopauzei. Am 44 de ani, deci aceste stari au inceput in jurul vastrei de 41 de ani. Buferilele au crescut in intensitate, sunt insotite de frisoane. Practic noaptea nu mai pot dormi si ziua apar din ce in ce mai des. Menstruatia este lunara iar ultimele analize au fost bune (progesteron, estrogen,..). Prolactina a iesit foarte mare dar doamna doctor endocrinolog a spus ca probabil este pe fond nervos. Am fost la medicul ginecolog, la medicul endocrinolog si acum nu stiu ce sa mai fac. De doua saptamani ma obosesc aceste bufeuri, traspiratie si apoi imediat frison. Eu inteleg ca ar fi aceasta perioada dinaintea menopauzei, dar nu se poate face nimic pentru a-mi mai ameliora starea? Simt ca incep sa obosesc, din cauza nesomnului si a acestor stari. Sa fie alta cauza avand in vedere ca inca am menstruatie lunar? Va multumesc mult pentru timpul acordat. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoatra. Multa sanatate!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua, asa cum v-a indicat si medicul, ar fi bine sa evaluati si o posibila cauza psihogica, data de stres si anxietate. Dinamica hormonilor in organism este o problema delicata, mai ales fiindca nivelurile mari ale prolactinei pot intrerupe productia normala a hormonilor (estrogen si progesteron). Insa daca din punct de vedere medical (ginecologic, endocrinologic, etc) nu este nimic in neregula, mergeti va rog si la un psihoterapeut sau medic psihiatru. Anxietatea poate fi deseori prezenta in aceasta perioada a vietii, la femeile aflate inainte sau la menopauza. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.