Boala Still

Am fost diagnosticată acum 5 ani cu Boala Still ( diagnosticul este în observație, nu este 100% sigur). Am urmat tratament cu cortizon 7 luni și apoi plaquenil 3 ani, timp în care boala nu s-a manifestat. La 6 luni după terminarea tratamentului, am avut din nou un puseu al bolii, în prezent urmez din nou tratament cu cortizon. Mă puteți sfătui în privința unui tratament care sa aibă un efect de lunga durata asupra bolii? Sau dacă ar trebui sa fac fizioterapie sau alte procese? Mulțumesc.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Boala Still a adultului este o boala rara, care se manifesta cu debut acut, cu febra, eruptie cutanata, afectare articulara si manifestari viscerale (pulmonare, cardiace, digestive). Diagnosticul este unul de excludere. Sunt afectate persoanele tinere, in jurul varstei de 15-35 ani.

Exista pacienti care au un singur episod de activitate al bolii si apoi intra intr-o remisiune indelungata. Cei mai multi pacienti au mai multe episoade de activitate ale bolii de-a lungul vietii, primul dintre ele fiind mai intens si mai prelungit. Exista si pacienti la care boala capata o evolutie cronica, problema cea mai importanta este artrita cronica la nivelul genunchiului si soldului.

Din cele 3 variante de evolutie a bolii, descrierea dvs va incadreaza in una din ultimile doua.

In boala Still, tratamentul simptomatic este reprezentat de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). In cazuri mai severe se da cortizon. Hidroxiclorochina (Plaquenil pe care l-ati luat) este indicata formelor usoare cu febra si afectare articulara. Daca exista afectare articulara cronica, tratamentul se face cu imunosupresoare (Metotrexat) si terapie biologica.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.