Blocul de ramură - Ce este, cauze și tratament

Bună ziua! Am 37 de ani și am un bloc de ramură dreaptă la inimă. Și mama mea are bloc de ramură stângă și am înțeles că se moștenește. În prezent iau pastile, tritrace de 5mg, 1/2 x2 pe zi. Câteodată simt niște dureri în partea stângă în dreptul inimii și niște dureri în mâna stângă. Când fac efort puțin mai mult, de exemplu dacă urc 2-3 etaje de câte 16 scări, simt că obosesc și respir puțin mai greu. Vă rog să-mi puneți dacă este necesar să fac un test de efort. Tensiunea fluctuează între 12 și cu 8-14 cu 8. Am atașat un fișier cu ultima electrocardiogramă și scrisoare medicală de la ultimul consult cardiologic. Vă mulțumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

 

Din ceea ce ne descrieţi în mesaj şi din documentele ataşate sunt evidente cele două probleme despre care îmi scrieţi: aveţi hipertensiune arterială uşoară, tratată eficace cu un medicament larg utilizat (ramipril) şi o electrocardiogramă care demonstrează prezenţa blocului de ramură dreaptă. Nu există nici o legatură între hipertensiune şi prezenţa blocului de ramură dreaptă. Hipertensiunea este o boală a vaselor de sânge care are repercusiuni asupra inimii dacă este netratată pe termen lung, iar valorile tensionale sunt foarte mari, ceea ce în aparenţă nu este cazul.

Blocul de ramură dreaptă reprezintă întreruperea unuia dintre circuitele electrice intracardiace. Această anomalie se găseşte pe ECG şi nu induce simptome; de asemenea blocul de ramură dreaptă nu are un tratament specific cu medicamente şi nu necesită implantarea de dispozitive electrice cum sunt stimulatoarele cardiace (numite pace-maker-e). Blocul de ramură dreaptă nu se moşteneşte de la părinţi, astfel încât blocul de ramură stângă al mamei este o boală diferită, de asemenea dobândită. Blocul de ramură dreaptă pe care îl aveţi trebuie investigat din punct de vedere al cauzei. Unele blocuri de ram drept sunt congenitale şi nu au nici o semnificaţie de boală organică, astfel încât o dată identificate pe ECG, asociate cu inimă sănătoasă se supraveghează şi atât. Boală în aceste condiţii nu este evolutivă.

Uneori însă blocul de ramură dreaptă este o manifestare a unor boli cardiace congenitale care determină dilataţia inimii drepte (ventriculul drept); cel mai frecvent sunt incriminate defectul septal atrial voluminos sau defectul septal ventricular, care ajung la vârsta adultă şi se descoperă o dată cu prezenţa unui suflu cardiac şi cu efectuarea ECG care confirmă blocul de ramură. Alte boli ereditare şi foarte rare ale inimii drepte pot să determine apariţia blocului de ramură dreaptă; acestea sunt boli complexe ale muşchiului cardiac cu potenţial aritmic mare şi necesită diagnostic prin examene complet la cardiologii cu specializare în aritmologie (electrofiziologi).

Pentru cazul D-voastră este suficient iniţial examenul cardiologic complet cu efectuarea ecocardiografiei transtoracice. Dacă acesta este normal este suficientă urmărirea regulată la specialistul cardiolog o dată pe an pentru hipertensiune, o dată cu evaluarea acesteia refăcându-se şi evaluarea ECG.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.