Artita sau probleme neurologice

Buna ziua, de 1 an și 9 luni mă chinui cu dureri de spate și cap și genunchi și talpi. Durerile mai puternice sunt cele de ceafă/cap și cele din coloana toracala. Până acum VSH și factorul reumatoid și aslo și fibronogen au ieșit ok. Însă luna asta (la 9 luni distanță de ultimele analize ) vsh-ul a urcat la 26 (prag e 15). Doctorul neurolog spune că am distonie neurovegetatia, datorita faptului că durerile sunt in multiple părți ale corpului, au caracter bilateral (ambele partide ale coloanei, mi se încinge capul pe ambele parti, ambele talpi, ambii genunchi), iar spondiloza toracala este extrem de rara. De 2 luni am dezvoltat si pusee de hipertensiune care urca până la 16/10. Pulsul, in toată perioada asta, a fost mare in jur de 100, cu înțepături de inima. La cardio (ekg, ecografia au fost ok). RMN-urile cap și toată coloana indica doar o degenerare si mici hernii. Credeți că ar fi bine sa le repet (le-am făcut in 2016 când a început totul)? Aveți idee in ce direcție sa o iau, pe ce ramură a medicinei. Menționez că am și psihiatru care îmi presrie rivotril pentru picioare neliniște (și pe acestea le am de 1 luna, nu am putut dormi câteva săptămâni). Psihiatrul mă ține sub observație și am și reprize de terapie psihologie. Până acum, nu am avut nici un rezultat, dimpotrivă, parca imi e mai rau. Mulțumesc din suflet, Răzvan Florescu.

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Toate simptomele descrise de dvs (durerile generalizate, din “cap pana in picioare”, dureri nesistematizate, senzatia de picioare nelinistite, cefaleea, durerile cervicale si dorsale, paresteziile, palpitatiile, insomniile) pot orienta catre fibromialgie.

Faptul ca imagistic nu sunt probleme (si aici ma refer la RMN cerebral normal si RMN coloana vertebrala doar cu mici hernii, o conditie dealtfel frecvent intalnita in populatia adulta), EKG si ecografie cardiaca normala, fara sindrom biologic inflamator (analize normale asa cum le-ati descris) vin in sustinerea diagnosticului de fibromialgie. Deci, a repeta aceste investigatii, nu este necesar. 

Fibromialgia este o suferinta cronica, frecventa, subdiagnosticata, iar modalitatile terapeutice variate au eficienta imprevizibila si in general nesatisfacatoare. Fibromialgia se asociaza cu depresie si anxietate si pot exacerba simptomele fibromialgiei.

Tratamentul este unul complex, in ajutorul pacientului vine o echipa multidisciplinara: reumatolog, fizioterapeut, psihiatru, psiholog.


Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna, da cred ca ar fi indicat sa repetam RMN ul

este posibila si o fibromialgie, de aceea, ca ma intebati pe ce ramura a medicinei  sa mergeti -mai degraba reumatologie si psihiatrie in paralel, cu psihoterapie sustinuta, saptamanal... nu pareti impacat cu dvs.... va rog cititi mai multe despre aceasta afectiune

https://doc.ro/sanatate/fibromialgia-cauze-simptome-tratament


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.