Accident vascular ischemic

Doctorul mi a recomandat 2 crestor pe zi si o aspirina cardio in urma unui accident vascular cerebral ischemic. Crestorul piate afecta ficatul? Am si poliartrira reumatoidă si iau si metotrexat. Ce sfaturi imi dați?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Accidentul vascular cerebral ischemic se tratează cu o statină şi aspirină dacă este consecinţa unei embolii cu origine carotidiană, adică dintr-o placă aterosclerotică formată la originea unui vas numit arteră carotidă internă. Dacă accidentul vascular este consecinţa fibrilaţiei atriale aspirina trebuie înlocuită cu un anticoagulant oral, din categoria acenocumarol, apixaban, dabigatran sau rivaroxaban.

Statinele pot afecta ficatul în proporţie extrem de redusă şi fără nici o consecinţă pe termen lung. Incidenţa afectării ficatului după tratamentul cu statine este de cca 1-2% din pacienţii care le iau justificat pentru boli grave cum este cea pe care o descrieţi, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. Asocierea tratamentului cu statine cu aşa zise medicamente hepatoprotectoare recomandate absolut nejustificat în farmacii, nu are nici o dovadă medicală de utilitate.

Metotrexatul este unul dintre medicamentele prescrise în adminsitrare săptămânală pentru menţinerea în remisie a poliartritei reumatoide. Şi acesta poate afecta ficatul, precum şi elementele figurate ale sângelui. Va sfătuiesc să întrebaţi medicul care este cauza accidentului vascular cerebral ischemic pe care l-aţi avut. Dacă aveţi boală carotidiană trebuie să efectuaţi examen Doppler de carotide şi eventual arteriografie carotidiană. Tratamentul stabilit de medic cu aspirină, rosuvastatină şi metotrexat trebuie luat constant, o dată stabilit de specialist fără preocuparea specială pentru reacţiile adverse potenţiale care se pot urmări după recomandările specialistului.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.