Studiu: obezitatea infantila creste de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate
Studiu: obezitatea infantila creste de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate
Studiu: obezitatea infantila creste de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate
Obezitatea infantilă este o problemă de sănătate publică semnificativă, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală la copii și adolescenți, ceea ce le poate afecta negativ sănătatea și bunăstarea acestora. De exemplu, copiii obezi au un risc de patru ori mai crescut în a se confrunta cu hipertensiunea arterială la maturitate în comparație cu copiii care au o greutate normală, arată unele cercetări științifice.
Copiii cu părinți obezi au un risc mai mare de a deveni și ei obezi, sugerând o componentă genetică, însă e mai mult de atât. Dacă părinții sunt obezi din cauză că mănâncă multe alimente care îi îngrașă și le dau și copiilor astfel de alimente, sigur că și aceștia se vor îngrășa. Mai mult, familiile cu venituri mai mici pot avea acces limitat la o educație corespunzătoare legat de ce e bine să mănânci mai des și ce ar trebui să mănânci mai rar sau de ce contează să faci mișcare zilnic.
Problemele cele mai mari în ce privește obezitatea la copii sunt acelea că, pe de o parte, accesul la alimente nesănătoase este foarte facil și, chiar dacă nu le dau părinții acasă prăjeli sau alimente cu zahăr, le pot obține din alte părți – de la colegi de școală, prieteni sau familiile acestora, și pe de altă parte, sedentarismul este tot mai răspândit, copiii petrecându-și tot mai mult timp la computer decât cu activități mai antrenante.
Legătura dintre obezitatea la copii și hipertensiunea arterială
Autorii unui studiu extins au descoperit că obezitatea infantilă este corelată cu un risc crescut de tensiune arterială ridicată mai taziu în viață. „Am arătat că riscul de a dezvolta hipertensiune apare în copilărie” a declarat dr. Sara Watson, medic endocrinolog pediatru.
„Acea perioadă este foarte importantă întrucât se produc schimbări la copiii supraponderali care contribuie la riscul apariției bolilor cardio-metabolice.” Așa numitele boli cardio-metabolice sunt cauzate de hipertensiunea arterială, de nivelul mare de zahăr în sânge, de nivelul mărit al colesterolului și de grăsimea abdominală în exces. Dacă rămâne neinvestigată, tensiunea arterială crescută poate duce atât la boli cardiovasculare cât și la atac de cord sau accidente vasculare.
Timp de mai mulți ani, un grup de cercetători a urmărit evoluția a mai bine de 1,100 de adolescenți sănătoși din Indianapolis. Medicii le verificau înălțimea, greutatea și tensiunea arterială de două ori pe an, constatând ca două treimi din aceștia aveau o greutate normală, în timp ce 16 procente luptau cu obezitatea infantilă și alte 16 procente erau supraponderali.
Cercetătorii au prezentat la finalul studiului concluziille legate de participanții care între timp ajunseseră adulți. Aproape 26 de procente dintre copiii cu obezitate au ajuns să aibă tensiune arterială ridicată în comparație cu 14 procente dintre copiii supraponderali și doar 6 procente dintre copiii cu greutate normală. Dr. Watson a declarat că acest risc crescut este îngrijorător nu doar pentru cei care se confruntă cu obezitatea infantilă, ci și pentru copiii supraponderali.
„Riscul este de două ori mai mare pentru copiii supraponderali” a spus dr. Watson. „În momentul de față ne concentrăm mai mult pe copiii obezi, dar cred ca și copiii supraponderali merită la fel de multă atenție întrucât și riscul lor este destul de crescut”.
Studiul care a durat 27 de ani este important „deoarece puține sunt studiile pe termen lung care au cercetat impactul avut de obezitatea infantilă asupra vieții de adult” a declarat și Myles Faith, profesor de nutriție, expert în obezitatea la copii. „Îți trebuie o perioadă lungă de timp să urmărești evoluția bolii, iar monitorizarea acestor copii de-a lungul vremii este o muncă titanică. Aceste studii care se desfășoară pe perioade mari de timp sunt o resursă prețioasă pentru știință.”
Părinții și medicii trebuie să colaboreze pentru a contracara obezitatea la copii
Atât părinții cât și pediatrii trebuie să fie foarte atenți la indicele de masă corporală (IMC) al copiilor și să îi ajute să își țină greutatea sub control, au subliniat oamenii de știință. Indicele de masă corporală este un indicator bazat pe înălțime și greutate. Părinții ar trebui să încurajeze pediatrii să urmărească IMC-ul copiilor și să fie gata să promoveze mâncatul sănătos și exercițiile fizice.
„Avem dovezi clare că ajutorul familiei pentru copiii obezi poate îmbunătății IMC-ul și poate îmbunătății de asemenea și presiunea arterială în adolescență”, a mai spus profesorul Faith. Implicarea familiei poate fi de un real ajutor în a reduce obezitatea la copii.
Au mai existat și alte studii pe tema asocierii dintre obezitatea infantilă și hipertensiunea arterială. Copiii care au una sau mai multe valori ale tensiunii arteriale crescute, au un risc de trei ori mai mare să dezvolte hipertensiune ca adulți, a descoperit un alt studiu. Folosind același număr de copii din Indianapolis, cercetătorii au descoperit că rata de tensiune arterială crescută la adulți a fost de 8,6 procente pentru copiii care nu au avut valori crescute în copilărie. Rata a sărit la 18 procente pentru adulții care au avut cel puțin o valoare crescută copiii fiind și de 35 de procente pentru adulții care au avut două sau mai multe valori crescute pe parcursul copilăriei.
„Studiul aduce în lumina necesitatea pediatrilor de a verifica cu regularitate tensiunea arterială și greutatea copiilor”, a declarat Wanzhou Tu, profesor de biostatistică. „O tensiune arterială ocazională nu justifică un tratament, dar justifică monitorizarea mai atentă a acestor copii.”
O altă lucrare științifică a demonstrat că măsurarea nivelului de sodiu din urina copiilor poate fi de mare ajutor medicilor în a-i identifica pe aceia cu risc de a dezvolta hipertensiune mai târziu în viață. Medicii au folosit un screening de urină pentru a testa retenția de sodiu a unui grup de 19 copii. Retenția de sodiu crește nivelul de fluid din vasele sangvine, ceea ce poate duce la mărirea tensiunii arteriale. Din păcate, după cum s-a exprimat și cercetătorul Gregory Harshfield, „hipertensiunea arterială nu mai este o boală întâlnită doar la adulți”.
Ce poți face, ca părinte, pentru a combate obezitatea infantilă?
Combaterea obezității infantile ca părinte implică adoptarea și promovarea unui stil de viață sănătos în familie. Degeaba vrei să ai un copil sănătos dacă nu îi dai exemplu bun din familie și explicații, când mai crește, legat de alimentația sănătoasă și mișcare. Pentru a scădea riscul de obezitate și de probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, la maturitate, recomandările noastre ar fi următoarele:
Accent pe alimente hrănitoare
Oferă-i copilului o varietate de alimente bogate în nutrienți, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Nu îi pune pe masă și nu-i da pentru grădiniță sau școală prăjeli, mezeluri, bomboane, acadele și alte produse pline de zahăr și grăsimi nesănătoase. Lasă copilul să participe la planificarea și pregătirea meselor, astfel încât să învețe despre alimentația sănătoasă și să fie mai dispus să încerce alimente noi. Asigură-te că alimentele sănătoase sunt ușor accesibile în casă și limitează disponibilitatea alimentelor nesănătoase. Dacă tu, ca adult, ești obișnuit să mănânci nesănătos, nu spune nimeni să nu-ți mai faci câte o poftă când ești la birou, de exemplu, dar nu aduce acasă prea multe alimente lipsite de calități nutriționale, dar pline de zahăr, grăsimi trans și calorii.
Atenție la dimensiunea porțiilor
Fii atent la dimensiunea porțiilor pentru a preveni supraalimentarea. Un copil nu are nevoie de atât de multă mâncare precum un adult, deci nu-l forța să mănânce nici peste puterile lui și nici dacă nu îi este foame. În niciun caz nu îi spui: „nu te ridici de la masă până nu golești farfuria”!
Încurajarea activității fizice
Încurajează copilul să fie activ fizic cel puțin o oră pe zi, prin jocuri în aer liber, sporturi sau plimbări. Implică-te de câte ori poți în activități fizice alături de copilul tău, cum ar fi mersul pe bicicletă, înotul sau drumețiile, măcar în weekend sau când ai tu liber. Restricționează timpul petrecut în fața televizorului, computerului sau dispozitivelor mobile la cel mult două ore pe zi.
Educație de mic
Cât e mic, copilul mănâncă ce îi dai, nu are pofte, iar când mai crește învață-l despre importanța alimentației sănătoase și cum să facă alegeri alimentare bune și când nu este acasă. Copiii sunt mai predispuși să urmeze obiceiurile pe care le văd la părinți, de aceea e important să fii un model bun.
Monitorizarea sănătății
Mergi la controale periodice cu copilul pentru a-i monitoriza greutatea și sănătatea generală. Discută cu pediatrul despre eventualele îngrijorări legate de greutatea copilului și cere sfaturi personalizate dacă ți se pare că nu te descurci cum ți-ai dori cu mesele sau cu activitățile fizice ale celui mic. Fii atent la starea emoțională a copilului tău și la eventualele probleme legate de stres, anxietate sau depresie, care îi pot afecta și pe cei mici, nu doar pe adulți, și reprezintă factori de risc pentru obezitate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Envato Elements
Bibliografie:
NCBI - Obesity Effects on Child Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570613/
Nature - Child and adolescent obesity
https://www.nature.com/articles/s41572-023-00435-4
Studiul „Child and adolescent obesity”, apărut în Nat Rev Dis Primers 9, 24 (2023). https://doi.org/10.1038/s41572-023-00435-4, autori: Lister, N.B., Baur, L.A., Felix, J.F. et al.
AHA Journals - Abstract 36: Adult Hypertension Risk is More than Quadrupled in Obese Children
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/hyp.62.suppl_1.A36
Studiul „Abstract 36: Adult Hypertension Risk is More than Quadrupled in Obese Children”, apărut în Hypertension, Volume 62, Number suppl_1, September 2013, https://doi.org/10.1161/hyp.62.suppl_1.A36, autori: Sara E Watson et al.
Te-ar mai putea interesa și...