Mai mulți pași zilnic, o tensiune arterială mai mică [studiu]

Persoanele care au făcut mai mulți pași zilnic, după cum au dovedit brățările de fitness purtate de acestea, au avut o tensiune arterială mai mică decât cele care au făcut mai puțini pași, se arată într-un studiu¹ recent.

Ceasurile și brățările inteligente pe care le vedem uneori la încheieturile unor persoane ar putea fi mai mult decât un simplu accesoriu, dovedindu-se un instrument de cercetare potențial util pentru a urmări nivelurile obișnuite de activitate fizică. Oamenii care au făcut mai mulți pași zilnic, conform datelor din brățările de fitness, au avut în medie o tensiune arterială mai mică decât cei care au făcut mai puțini pași într-un studiu prezentat la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie (ACC).

Activitatea fizică scade valorile tensiunii arteriale

Cercetarea face parte din Framingham Heart Study, un proiect care se concentrează pe factori care influențează bolile de inimă și care este în desfășurare de mai bine de 70 de ani. Cercetătorii au analizat acum datele de la 638 de participanți cărora li s-a cerut să poarte zilnic un Apple Watch și să-și înregistreze tensiunea arterială acasă săptămânal. Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică medie a participanților a fost de 122 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică medie a fost de 76 mmHg, niveluri care sunt considerate normale până la ușor ridicate, în conformitate cu ghidul de tensiune arterială înaltă ACC / AHA din 2017 la adulți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul este unul dintre primele care folosesc dispozitive purtabile disponibile în comerț pentru a urmări activitatea fizică obișnuită într-un grup mare de oameni în contextul activității zilnice și în afara unui centru de îngrijire medicală sau a unui centru de cercetare.
Deși studiul a fost observațional și nu arată cauza și efectul, rezultatele se aliniază cercetărilor anterioare care sugerează că a fi mai activ fizic poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

După contabilizarea factorilor demografici, studiul a constatat că tensiunea arterială sistolică a participanților a fost cu aproximativ 0,45 puncte mai mică pentru fiecare 1.000 de pași parcurși zilnic, ceea ce înseamnă că o persoană care face 10.000 de pași zilnic ar avea o tensiune arterială sistolică cu 2,25 puncte mai mică decât o persoană care face doar 5000 de pași zilnic, în medie. Având în vedere că participanții la studiu au avut o tensiune arterială sistolică medie de 122 mmHg, această cantitate ar putea face diferența între tensiunea arterială care este considerată normală (mai mică de 120 mmHg) și cea ridicată (120 mmHg sau mai mare).

Oamenii de știință consideră că acest studiu sporește înțelegerea specialiștilor în legătură cu relația dintre activitatea fizică și tensiunea arterială și crește posibilitatea ca obezitatea sau indicele de masă corporală (IMC) să fie responsabile de acest raport. Gândind mai departe, spun aceștia, ar fi util de analizat modul în care dispozitivele inteligente ar putea fi stimulate pentru a promova activitatea fizică, a reduce povara obezității și a reduce tensiunea arterială.

Cercetătorii au exclus datele de la participanții care au purtat ceasurile mai puțin de 30 de zile pe lună, pentru a se asigura că aceia dintre ei care au fost incluși în analiză erau oameni obișnuiți să poarte aceste ceasuri. De asemenea, au exclus datele adunate în zilele în care ceasul a fost purtat mai puțin de cinci ore, pentru a se asigura că numărul de pași reflectă cea mai mare parte a mișcărilor zilnice efectuate de o persoană.

Mai mulți pași efectuați zilnic reduc tensiunea arterială

Pe parcursul a aproximativ cinci luni, participanții au făcut aproximativ 7.500 de pași pe zi. Cei cu un număr mai mare de pași efectuați zilnic au avut tensiunea arterială sistolică și diastolică semnificativ mai mică. Într-o analiză secundară, cercetătorii au descoperit că asocierea dintre numărul de pași și tensiunea arterială nu mai era semnificativă dacă s-a luat în considerare IMC-ul, ceea ce sugerează că acesta ar putea fi un factor de mediere în relație. Cu toate acestea, studiul nu a fost conceput pentru a discerne dacă IMC-ul ainfluențează numărul de pași sau invers. În acest sens, concluzionează cercetătorii implicați, ar fi nevoie de studii viitoare mai aprofundate.

Se estimează că aproape jumătate dintre adulții din SUA au tensiune arterială ridicată și mulți nu știu că suferă de hipertensiune. La nivel mondial, peste 1 miliard de oameni au această problemă de sănătate. Necontrolată, tensiunea arterială crescută poate deteriora în timp inima, vasele de sânge, rinichii și alte părți ale corpului.

 

[{ads-hipertensiune-second}]

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Step it up: Higher daily step counts linked with lower blood pressure
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200319090238.htm
1. Studiul „Association of habitual physical Activity with home blood pressure: insights from the electronic Framingham Heart Stud”, apărut în Journal of the American College of Cardiology, Volume 75, Issue 11 Supplement 2, March 2020, DOI: 10.1016/S0735-1097(20)30562-3, autori: Mayank Sardana, Honghuang Lin, Ludovic Trinquart et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0