Testul pentru hepatita C poate sa fie pozitiv in mod eronat?

Hepatita C este o afectiune virala inflamatorie a ficatului, care apare in urma infectarii cu virusul hepatic C. Virusul hepatitei C se transmite prin sange si, foarte rar, si prin contact sexual.

Mai bine de jumatate dintre persoanele care sufera de hepatita C nu au primit diagnostic pentru aceasta afectiune. Intrucat nu prezinta simptome ingrijoratoare, hepatita C este considerata o boala “muta”, care e depistata de multe ori abia cand se afla in stadiu avansat si ficatul este deja foarte afectat.

Cine ar trebui sa se testeze pentru hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele cu risc crescut de hepatita C ar trebui sa faca analizele specifice pentru depistarea acestei afectiuni a ficatului.

Iata ce persoane intra in categoria celor cu risc crecut de hepatita C:

  • Persoanele care isi injecteaza sau si-au injectat in trecut droguri
  • Persoanele care au fost tratata pentru afectiuni ale sangelui prin transfuzii inainte de anul 1992
  • Persoanele care au primit sange de la un donator care a descoperit apoi ca avea hepatita C
  • Persoanele care au primit transfuzii sau transplant de organ inainte de anul 1992, cand s-a introdus screeningul obligatoriu pentru donatorii de sange si organe
  • Pacientii care sunt supusi hemodializei
  • Persoanele care prezinta simptomele specifice unei afectiuni hepatice (spre exemplu enzime hepatice in parametri anormali)
  • Cadrele medicale
  • Copiii nascuti de mame care sufera de hepatita C
  • Homosexualii

 

 

Testele pentru depistarea hepatitei C

Mai multe analize de sange pot fi facute pentru depistarea hepatitei C. Pentru confirmarea diagnosticului pacientul trebuie sa faca cel putin unul dintre testele acestea:

  • Testul de identificare a anticorpilor HCV din organism
  • Testul PCR
  • Teste ale enzimelor hepatice
  • Punctia hepatica (n.r. biopsia ficatului)

De ce testele pentru hepatita C pot iesi pozitive in mod eronat

Exista situatii in care testul pentru depistarea hepatitei C poate iesi pozitiv, insa pacientul nu sufera de aceasta afectiune. Acest lucru se intampla in general la persoanele care prezinta risc scazut de hepatita C si sunt testate.

De pilda, testul de identificare a anticorpilor HCV poate iesi pozitiv in mod eronat la donatorii de sange care au risc scazut de hepatita C. Asadar, este important sa se confirme diagnosticul dupa un al doilea test. Majoritatea testelor pozitive in mod eronat ies negative la a doua testare.

Si afectiunile autoimune pot cauza rezultate pozitive la testarea pentru hepatita C, fara sa fie vorba despre asa ceva. Lupusul este una dintre afectiunile autoimune care poate determina un rezultat fals pozitiv la testul cu anticorpi HCV.

Exista insa si rezultate fals negative la testarea pentru hepatita C. Persoanele care abia au fost infectate cu virusul hepatic C este posibil sa nu fi dezvoltat inca anticorpi HCV care sa iasa la analize.

Anticorpii HCV se regasesc in sange imediat ce simptomele hepatitei C apar, insa avand in vedere ca e posibil ca hepatita sa nu prezinte simptome, aceasta informatie nu este relevanta pentru toti pacientii.

Cat despre testul PCR, acesta poate depista virusul hepatic C inca din primele 2 saptamani de la infectare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0