Testeaza-te gratuit pentru Hepatita C pe 16 si 17 octombrie in Bucuresti

Asociat­ia SOS Drepturile Pacien­tilor si Societatea de Boli Infec­tioase s­i HIV/SIDA demareaza o noua campanie de testare gratuita pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C. TESTEAZA-TE ACUM! TESTEAZA-TE AICI! Proiectul se realizeaza in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals­”, cu sustinerea Ministerului Sanatatii.

In cadrul campaniei sunt organizate doua caravane, plasate in zone usor accesibile din Bucuresti, unde persoane de toate varstele se pot testa gratuit, cu ajutorul unei probe de saliva. Testele sunt non-invazive, nu presupun prelevarea de sange, sunt realizate de personal medical, iar rezultatul este obtinut in 20 de minute. Cu ocazia testarii, participantii vor putea afla si informatii utile despre Hepatita C, cum se pot proteja de aceasta infectie si care sunt modalitatile de transmitere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele doua caravane pot fi usor depistate, corturile fiind personalizate cu logo-ul campaniei HEPATITA C. TESTEAZA-TE ACUM! TESTEAZA-TE AICI! si cu steaguri inalte vizibile de la distanta.

Testarea se realizeaza in zilele de luni, 16 octombrie si marti 17 octombrie, intre orele 9:00 – 17:00:

  • In Piata Unirii, in fata Magazinului Unirea, langa iesirea de la metrou
  • In Piata Obor, in zona dintre Magazinul Bucur Obor si Halele Obor

 

Afla aici cum te poti testa daca nu esti din Bucuresti

Cum te pregatesti pentru testare

Fiindca prezenta anticorpilor este depistata din proba de saliva, iti recomandam ca timp de aproximativ o ora inainte de a merge la corturi pentru testare sa:

  • nu consumi alcool sau bauturi carbogazoase, ci numai apa plata
  • nu mesteci guma
  • nu fumezi
  • nu te speli pe dinti
  • nu iei medicamente care ar putea afecta compozitia microbiologica din cavitatea bucala, cum sunt drajeurile pentru dureri in gat
  • nu mananci

 

Prelevarea probei si aflarea rezultatului dureaza doar 20 de minute, dupa care iti poti relua activitatile obisnuite.

Afla aici mai multe despre testul de saliva

Ce trebuie sa stii despre Hepatita C

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel mondial doar 20% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C stiu ca sufera de aceasta afectiune. Din datele actuale se estimeaza ca peste 70 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de hepatita C, iar in tara noastra prevalenta acestei afectiuni este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana: aproximativ 3 din 100 de romani au Hepatita C.

Infectia cronica cu virusul hepatitei C (VHC) evolueaza spre ciroza si cancer hepatic, daca nu este tratata la timp. Noile tratamente antivirale asigura o rata de vindecare de pana la 95%, in special daca afectiunea este depistata la timp iar daunele produse la nivelul ficatului sunt reduse si reversibile.

Testarea este importanta fiindca in foarte multe cazuri infectia este asimptomatica, iar pacientul afla ca sufera de aceasta afectiune fie intamplator, fie atunci cand afectiunea se agraveaza suficient de mult incat sa prezinte simptome evidente, moment in care devine si mai dificil de tratat.

Contacteaza aici Asociat­ia SOS Drepturile Pacien­tilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0