Obosit din cauza hepatitei C? Evita aceste 5 alimente!

Multe dintre simptomele neplacute ale hepatitei C pot fi usurate sau agravate de alimentatia pe care o adoptam - oboseala este unul dintre ele. Iata cum putem combate oboseala prin eliminarea unor alimente daunatoare din dieta.

La pacientii cu hepatita C, oboseala se manifesta prin urmatoarele simptome:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•       Somnolenta

•       Lipsa energiei fizice

•       Probleme de concentrare

•       Tulburari de memorie

•       “Ceata” mentala, stare de confuzie.

Iata ce alimente trebuie sa evitati pentru a reduce senzatia de oboseala:

1.      Painea alba – un carbohidrat care este practic lipsit de fibre, painea alba este considerata a fi un aliment cu un continut glicemic ridicat. Alimentele de acest gen se transforma rapid in zaharuri, cauzand o explozie rapida si scurta de energie. Din pacate, aceasta explozie de energie provoaca, pe termen mediu, stari de oboseala, anxietate si pofte din ce in ce mai dese de mai multi carbohidrati.

2.      Carnea rosie – continutul ridicat de grasime din carnea rosie, cum ar fi fripturile sau hamburgerii, poate agrava de asemenea oboseala. Este nevoie de o multime de energie pentru a digera carnea rosie, asa ca toata energia corpului este redirectionata catre digestie.

3.      Alcoolul – majoritatea persoanelor cu hepatita C stiu ca trebuie sa evite alcoolul, dar nu inteleg ca si atunci cand consuma o cantitate foarte mica de alcool oboseala se agraveaza. Alcoolul inhiba glutaminele, acestea reprezentand un stimulent natural din corpul nostru. Inhibarea glutaminei este urmata in mod frecvent de revenirea glutaminei, ceea ce agraveaza si mai tare oboseala.

4.      Bomboanele – multe  persoane tin un bol de bomboane pe biroul lor pentru a le da un pic de energie atunci cand le este somn. Desi acestea produc o senzatie de energie, aceasta senzatie nu dureaza prea mult timp. Orexina, o substanta chimica din creier care va ajuta sa va simtiti treaz si alert, scade dupa consumul de zahar. 

5.      Cartofii prajiti – o  gustare aparent inofensiva si in acelasi timp gustoasa, dar care va favoriza oboseala. In primul rand, cartofii prajiti au un indice glicemic foarte ridicat, ceea ce inseamna ca acesti carbohidrati se descompun in glucoza rapid. In plus, cartofii prajiti au un continut ridicat de grasime, care blocheaza sistemul de detoxifiere a ficatului, ingreunandu-i functia de stocare si de eliberare a energiei.

 

 

Pentru a combate oboseala accentuata, pacientii diagnosticati cu hepatita C ar trebui sa respecte si urmatoarele indicatii:

•       practicarea regulata a exercitiilor fizice de intensitate moderata – 30 de minute de sport pe zi sunt mai mult decat suficiente

•       imbunatatirea rutinei somnului – pacientul trebuie sa se odihneasca suficient, iar asta inseamna ca va dormi cel putin 7-8 ore pe noapte

•       hidratarea adecvata – consumul de apa, smoothie-uri, ceaiuri si supe va mentine organismul hidratat

•       reducerea stresului (prin tehnici precum meditatia, yoga ori chiar cu ajutorul psihoterapiei cognitiv comportamentale)

•       evitarea cofeinei in exces – excesul de cofeina contribuie la instalarea oboselii si epuizarii; e important, insa, de retinut ca o ceasca de cafea pe zi e permisa pacientului cu hepatita, ba poate avea chiar efecte benefice asupra ficatului bolnav

•        evitarea meselor foarte copioase – se recomanda renuntarea la cele 3 mese principale ale zilei, in favoarea mai multor mese mici.

Oboseala este cel mai frecvent simptom al infectiei cronice cu virusul hepatitic C (VHC). Prin adoptarea unor strategii corecte, pacientul va reusi sa combata oboseala in ciuda hepatitei C de care sufera.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0