Riscurile intarzierii tratamentului pentru hepatita C

Potrivit unui studiu prezentat recent in cadrul Congresului International al Ficatului de la Viena, amanarea tratamentului pentru hepatita C pana la momentul in care boala hepatica ajunge sa progreseze are in mod clar repercusiuni grave.

Acestea pot insemna o scadere a eficacitatii tratamentului si, mai mult, un risc crescut de evenimente clinice sau chiar de deces. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectia cu hepatita C cronica poate provoca pe parcursul trecerii anilor boli grave de ficat, inclusiv ciroza sau cancer la ficat, aparand nevoia unui transplant de ficat. Asta pentru ca, in prima faza, virusul hepatitic C declanseaza procesul inflamator la nivelul ficatului. Fara tratament, inflamatia indelungata provoaca fibroza hepatica. Treptat, fibroza hepatica avanseaza, tesuturile sanatoase ale ficatului fiind inlocuite de tesuturi cicatriciale. In acest fel apare ciroza hepatica.

Un economist de la Centrul “Schaefer” pentru Politica in Sanatate si Economie din Los Angeles, pe nume Jeffrey Mccombs, a comparat, impreuna cu colegii sai, rezultatele tratamentului persoanelor cu hepatita C, care au tratate inainte sau dupa dezvoltarea bolii hepatice avansate.  

Rezultatele nu au fost atat de bune pentru persoanele care au intarziat tratamentul pana in mementul cand boala a avansat. Mai exact, acestia au prezentat o reducere de 11% a evenimentelor clinice si o reducere de doar 25% a mortalitatii. In concluzie, beneficiile tratamentului sunt categoric diminuate atunci cand tratamentul este intarziat.

Hepatita C este o afectiune cronica a ficatului, care apare in urma infectarii cu virusul hepatitic C (VHC).  In prima parte, adica in primele 6 luni de la infectare, hepatita C va fi in faza acuta, timp in care virusul poate fi eliminat spontan de catre organism, fara un tratament anume. Din pacate insa, un procent de pana la 85% dintre pacientii infectati cu VHC se confrunta cu o cronicizare a infectiei cu acest virus.

Imediat dupa stabilirea diagnosticului de hepatita C cronica, pacientul trebuie sa inceapa tratamentul. Astfel, se incetineste evolutia afectiunii si totodata se reduc leziunile aduse de acest virus ficatului.

Tratamentele antivirale dezvoltate in ultimii ani pentru hepatita C pot elimina virusul din organism, avand o rata de vindecare de pana la 99%. Medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare pacient in parte, in functie de starea sa de sanatate si de bolile asociate.

Exista si situatii in care medicul poate considera amanarea tratamentului o varianta de luat in considerare, insa aceste situatii sunt rare.

O situatie in care tratamentul pentru hepatita C este amanat este aceea in care pacientul sufera de o alta afectiune cronica, precum o afectiune cardiaca sau cancer, ceea ce ar face administrarea tratamentului antiviral destul de riscanta.

Si alcoolismul reprezinta o problema care poate influenta momentul inceperii tratamentului pentru hepatita C. Consumul excesiv de alcool poate influenta modul in care actioneaza medicatia, asa ca medicii recomanda tratarea alcoolismului, iar abia apoi inceperea tratamentului pentru hepatita de tip C.

Important este ca hepatita C sa fie diagnosticata cat mai devreme, iar tratamentul sa fie facut cat de repede se poate, astfel incat daunele aduse ficatului sa fie cat mai reduse. Medicul gastroenterolog este cel in masura sa te sfatuiasca cu privire la tratamentul pe care trebuie sa il urmezi, dar si cu privire la momentul inceperii acestui tratament antiviral.

Care sunt principalele cauze ale intarzierii administrarii tratamentului in hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala nu este diagnosticata la timp – multi pacienti afla ca sufera de hepatita C cand boala este deja in stadiu avansat si virusul a creat leziuni permanente la nivelul ficatului. Persoanele care au primit transfuzii de sange inainte de anii ’90, persoanele care s-au tatuat intr-un salon care nu respecta normele de igiena, persoanele care isi fac manichiura intr-un salon de infrumusetare precum si cele care isi injecteaza substante sunt expuse riscului crescut de hepatita C si ar trebui sa isi faca testul de hepatita C.

Posibile interactiuni cu alte medicamente – daca pacientul urmeaza deja un tratament pentru alte afectiuni cronice, care ar putea interactiona cu medicamentele antivirale, tratamentul pentru hepatita C poate fi amanat.

Abuz de alcool sau substante – daca medicul se teme ca ficatul va suferi in continuare daune din cauza consumului de alcool sau droguri, tratamentul poate fi amanat. Alcoolul reduce eficacitatea tratamentului antiviral pentru hepatita C. Se recomanda cel putin 6 luni de abstinenta atunci cand vine vorba despre droguri si alcool, in cazul pacientilor care vor sa urmeze un tratament impotriva hepatitei C.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0