Hepatita C nu alege

Ma numesc Elisabeta D. si locuiesc ȋn municipiul Bucuresti. Sunt cadru universitar si manager al unei firme private, ȋn consecinta am o activitate foarte intensa. De curand m-am vindecat de hepatita virala tip C. Am luat decizia sa scriu aceasta scrisoare pentru a spune tuturor ca hepatita C nu alege. Ea poate afecta pe oricine, indiferent de nivelul profesional, serviciu sau loc de nastere. Iar ignoranta nu e o optiune. Am aflat ca sunt purtatoare de hepatita C ȋn urma unui control de rutina. Virusul era latent, si asa a ramas vreme de cativa ani. Ȋn urma cu un an si jumatate, la un alt control, viremia crescuse ȋnsa la 2.400.000. Iar atunci mi-am dat seama de ce sunt tot timpul obosita. Nivelul de energie era din ce ȋn ce mai scazut, aveam momente ȋn timpul zilei cand nu mai reuseam sa fac fata unor activitati normale.

Ȋmi era din ce ȋn ce mai greu sa ȋmi pastrez concentrarea ȋn timpul orelor cu studentii. Ma trezeam epuizata si asa eram toata ziua. Colegii ȋmi spuneau ca nu e nimic ȋn neregula cu mine, ca arat bine. Dar ei nu ȋsi puteau ȋnchipui tot ce suportam ȋn interior. La aflarea vestii ca ficatul meu avea un grad de fibroza foarte ridicat, viata a capatat brusc un alt sens pentru mine. Ma aflam foarte aproape de limita la care se recomanda transplant hepatic. Trebuia sa fac ceva si trebuia sa fac urgent acel ceva. Am avut ȋnsa marea sansa de a urma un tratament nou, inovator, bazat pe molecule de studiu si ribavirina, ca urmare a implementarii unui proiect de cercetare la noi ȋn tara. Riscurile erau mari, chiar foarte mari, dar decizia de a-l ȋncepe era deja luata iar ȋncrederea ca o sa-mi faca bine era profunda.

Nu am ezitat nici un moment sa semnez toate acele documente care te sperie foarte tare cand le citesti, care ȋti spun cate reactii secundare pot avea medicamentele pe care le ȋnghiti si asta doar din dorinta si credinta ca vor elimina virusul hepatic C. Ȋn doar o luna si jumatate viremia mea a scazut la nivel nedetectabil – lucru foarte rar! Nu ȋmi venea sa cred. Nici acum nu ȋmi vine sa cred, dar asa s-a ȋntamplat. Nivelul nedetectabil al virusului s-a pastrat pe toata durata tratamentului. Si se mentine si acum, dupa 6 luni de la finalizarea lui.

Aceasta scrisoare ar putea fi un examen pentru toti cei care o citesc acum. Un examen pe care eu l-am dat si l-am trecut. Un examen pe care voi sper sa nu fiti nevoiti sa ȋl sustineti vreodata. Dar pentru cei care trebuie sa-l treaca, le recomand sa ȋnvete cum pot depasi problemele acestei boli. Cu drag si multa sanatate! Elisabeta

 

O campanie realizata cu sprijinul

   

Elisabeta D.

Povestea ta îi poate ajuta și pe alți membri ai comunității să depășească momentele dificile și să fie optimiști în privința tratamentelor, vindecării și a unei vieți mai ușoare zi de zi.

Descoperă exemplele de povești care descriu simptome și probleme în care te poți regăsi. Spune-ne mai multe despre experiența ta cu această afecțiune, despre tratamentele urmate și efectele lor sau ce măsuri iei pentru un stil de viață sănătos.

Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.