Genotiparea virusului hepatic B
Infectarea cu virusul hepatitei B reprezinta una dintre principalele cauze ale afectiunilor hepatice cronice, dar si o importanta cauza de deces. Evolutia hepatitei B si consecintele acestei infectari depind de mai multi factori, printre care incarcatura virala, mutatiile virusului, mediul in care acesta evolueaza, precum si genotipurile virale. Genotipurile permit si alegerea tratamentului optim in functie de fiecare pacient.
Virusul hepatitei B este hepatotrop (n.r. se fixeaza in ficat) si poate cauza hepatita cronica. Cu toate ca exista vaccin impotriva infectarii cu acest virus, hepatita B ramane inca o problema de sanatate care afecteaza mii de pacienti anual, la nivel mondial.
Multi pacienti proaspat diagnosticati cu hepatita virala de tip B au aflat si de posibilitatea genotiparii virusului hepatitic B.
Genotiparea virusului hepatitic B
Aceasta reprezinta o procedura de laborator prin care se stabilesc trasaturile genetice ale virusului hepatitic B (VHB) si in functie de rezultat, teoretic, se stabileste si cel mai potrivit tratament. Acesta cunoaste 6 genotipuri frecvente: A, B, C, D, E, F.
In sudul Europei, deci si la noi in tara, cel mai frecvent este genotipul D. La nivel pragmatic, genotiparea nu are asa mare relevanta, intrucat protocolul de tratament pentru hepatita cronica cu virus B in Romania este acelasi pentru orice genotip al virusului, insa se pare ca in scurt timp se vor putea elabora protocoale pentru terapiile noi, care vor putea tinti subtipul de virus specific.
In prezent, efectuarea genotiparii HVB are relevanta predictiva, in masura in care se pot anticipa sansele de remisie a bolii, comparativ cu celelalte genotipuri. De exemplu, s-a constatat ca genotipul D este mai rezistent la tratamentul actual decat cel de tip A.
Riscul de cronicizare a bolii, raspunsul virusului hepatitei B la tratamentul antiviral, precum si evolutia virusului sunt factori ce pot sa difere in functie de genotipul virusului.
De pilda, un studiu a aratat ca genotipurile C si D, in comparatie cu genotipurile A si B, prezinta risc crescut de ciroza hepatica. Totodata, genotipurile A si B raspund mai bine la terapia pe baza de interferon, spre deosebire de genotipurile C si D.
Tratamentul pentru hepatita B – ce variante exista
In primul rand, e important sa se stabileasca daca este vorba despre o infectie acuta sau una cronica. Infectia acuta cu virusul B va disparea de la sine, uneori chiar fara sa fie necesar tratamentul. Se recomanda totusi odihna, regimul alimentar sanatos si consumul de lichide. In unele cazuri, medicamentele antivirale pot fi recomandate.
Pe de alta parte, daca hepatita B devine cronica, pacientul poate avea nevoie de tratament pentru tot restul vietii sale. Acesta reduce riscul de complicatii hepatice si previne totodata transmiterea virusului.
Tratamentul pentru hepatita B este ales de medic si poate fi pe baza de:
Medicamente antivirale – entecavirul, tenefovirul, dar si alte medicamente antivirale pot fi folosite in lupta cu virusul hepatitei B. Acesta reduc abilitatea virusului de a crea leziuni majore la nivelul ficatului.
Interferonul – injectiile cu interferon sunt folosite si ele pentru combaterea virusului hepatitei B. Acestea sunt in mod special folosite la pacientii tineri, care vor sa scape de tratamentul de lunga durata. De asemenea, si femeile care doresc sa ramana insarcinate in cativa ani pot apela la aceasta terapie. Tratamentul cu interferon nu se administreaza in sarcina si poate avea reactii adverse puternice, precum greata, varsaturile, problemele de respiratie ori depresia.
Transplantul de ficat – atunci cand ficatul este afectat prea tare de virusul hepatitei B, transplantul de ficat poate fi singura optiune a pacientului.
Medicul va alege cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient, mai ales daca face genotiparea virusului hepatitei B. In acest fel, sansele de vindecare ale pacientului cresc considerabil.
Bibliografie:
Studiul “Genotipurile virusului hepatitei B: distributia globala si importanta clinica”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Dr, Mustafa Sunbul, din cadrul Facultatii de Medicina al Universitatii Ondokuz Mayis.
Studiul “Genotipurile si variantele virusului hepatitei B”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Dr. Chih-Lin Lin si Dr. Jia-Horng Kao, din cadrul Spitalului Taipei City Hospital, Taiwan