Cum depasim mai usor sentimentul de neputinta cand suferim de Hepatita C

Pacientii care sunt diagnosticati cu Hepatita C sufera, in majoritatea cazurilor, si de depresie, ca urmare a duratei lungi de tratament si de asteptare a vindecarii, dar si a marginalizarii de care au parte din punct de vedere social.

Ce cauzeaza depresia in Hepatita C

Socul aflarii diagnosticului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diagnosticul de Hepatita C este un soc pentru multi pacienti in special din cauza faptului ca aceasta afectiune nu prezinta simptome in majoritatea cazurilor, fiind depistata din intamplare, la un control de rutina. Indiferent de varsta la care afla ca sufera de aceasta afectiune, pacientii privesc diagnosticul ca pe o condamnare la ciroza, transplant de ficat sau chiar deces.

Perioadele lungi de evolutie si testare

Dupa depistarea anticorpilor specifici virusului, pacientul trece prin mai multe teste care vor spune cu precizie in ce stadiu se afla afectiunea, si in ce masura a afectat deja ficatul. In functie de viremie, se poate aplica tratamentul sau se modifica doar stilul de viata, recomandandu-se repetarea testelor periodic. Nesiguranta este cea care, in acest caz, provoaca depresia pacientilor.

Accesul la tratament

Din fericire, noile terapii fara interferon sunt declarate ca fiind de succes, vindecarea survenind in aproximativ 99% dintre cazuri. Cu toate acestea, accesul la tratament este ingreunat de protocoalele stabilite. Pacientii care nu se inscriu in stadiile tratate se simt nedreptatiti, depresia fiind accentuata si de sentimentul ca singura lor sansa la supravietuire le este negata.

Marginalizarea si sentimentul de vinovatie

Cand pacientul ii anunta pe cei dragi de diagnostic, se intampla deseori ca atitudinea acestora sa nu fie una de ajutor si de sustinere morala. Multi prieteni si chiar membrii ai familiei se indeparteaza, considerand Hepatita C o boala contagioasa. Informarea corecta, cu rabdare si deschidere, trebuie facuta in acelasi timp cu anuntarea diagnosticului. Doar in acest mod ne putem asigura ca cei dragi inteleg cu exactitate ce implicatii are aceasta veste.

Cum putem diminua starile de anxietate si tristete

Cand discutam in general despre depresie si anxietate, medicii si specialistii in psihoterapie ne spun ca primul si cel mai important pas este sa discutam deschis despre problema noastra. De aceea se recomanda si sesiune de terapie, care ii permit pacientului sa isi expuna durerea, frustrarile, ghidat de psiholog. Daca nu ne dorim un astfel de ajutor, ne putem baza pe partenerul de viata, pe copii sau pe prieteni. Important este sa acceptam diagnosticul, implicatiile acestuia, si sa discutam deschis despre situatia in care ne aflam si starile prin care trecem.

Ulterior, ne putem implica activ in solutionarea cauzelor problemei. Este important sa ne informam cat mai mult si mai corect, sa intrebam mai multi medici, sa ne inscriem in comunitati si asociatii de pacienti, sa ne abonam la noutatile din domeniu. Desi acceptarea diagnosticului este importanta, acest lucru nu inseamna ca un pacient cu Hepatita C trebuie sa se dea batut inainte de a incepe lupta.

Prin campania "Spune-ti povestea!", incurajam pacientii cu Hepatita C din intreaga tara sa isi expuna experienta si parerile. Toate testimonialele pot fi astfel promovate ca o voce colectiva, cu forta de a schimba lucrurile. 

Pentru a trimite un testimonial ne puteti suna si la Call Center 021.527.87.90.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O campanie realizata in colaborare cu

   

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0