Aerul poluat din interior, periculos in caz de hepatita C
Aerul poluat din interior, periculos in caz de hepatita C
Aerul poluat din interior, periculos in caz de hepatita C
Potrivit specialiștilor în domeniu, aerul din interior devine din ce în ce mai poluat, depășindu-l chiar și pe cel din exterior, din orașele care înregistrează un nivel crescut de poluare. Întrucât poluarea este toxică și afectează ficatul, persoanele care suferă de hepatita de tip C ar trebui să fie în mod deosebit atente și să se protejeze de aerul poluat din interior, mai ales pe timp de iarnă când timpul petrecut în casă este mai mare decât cel petrecut în aer liber.
Expunerea la poluarea din aer poate provoca probleme persoanelor care suferă de hepatită de tip C
În caz de hepatita C, ficatul nu funcționează atât de eficient pe cât ar face-o un ficat sănătos, ceea ce înseamnă că toxinele care trebuie să fie procesate de acesta petrec mai mult timp în organism.
Atunci când toxinele afectează țesuturile ficatului, un ficat nesănătos se regenerează greu. În caz de hepatita C însă, ficatul își va reveni mai greu.
Conform previziunilor anuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 1 milion de pacienți vor muri de cancer la ficat până în în 2040. Carcinomul hepatocelular (HCC) este cea mai frecventă formă de cancer la ficat și reprezintă 90% din cazurile de cancer hepatic.
Contribuția diferitelor etiologii la mortalitatea prin cancer hepatic variază semnificativ între țări și regiuni, de exemplu, infecția cu hepatita B este cea mai frecventă cauză de apariție a cancerului hepatic în Asia, iar infecția cu hepatita C este cea mai frecventă cauză în Europa1.
Ce este hepatita
Hepatita virală se referă la inflamația ficatului cauzată de infecția cu unul dintre cele cinci virusuri cunoscute: hepatita A, B, C, D și E. De această afecțiune sunt diagnosticați milioane de oameni din întreaga lume, potrivit statisticilor.
Hepatitele A și E urmează de obicei un curs autolimitat cu recuperare completă, în timp ce hepatitele B și C progresează adesea spre infecție cronică și sunt asociate cu consecințe severe asupra sănătății.
Cum se răspândește hepatita C
Virusul hepatitei C (VHC) se transmite de la o persoană la alta prin expunerea la sânge care conține virusul hepatitei C. Iar pentru asta este necesară doar de o cantitate mică de sânge.
Virusul hepatitic C poate trăi în afara corpului timp de câteva zile până la câteva săptămâni. Acesta se poate transmite prin:
- partajarea echipamentelor pentru prepararea și consumul de droguri (cum ar fi ace, seringi);
- folosirea unor materiale nesterilizate pentru tatuaj și piercing-uri;
- transfuzii de sânge în țările în care sângele sau produsele din sânge nu sunt testate în mod adecvat/de rutină pentru virusul hepatitic C;
- echipament medical/dentar nesterilizat;
- folosirea în comun a articolelor de îngrijire personală, cum ar fi periuțe de dinți, aparate de ras și instrumente pentru unghii;
- transmitere perinatală în timpul sarcinii sau al nașterii;
- relații intime fără prezervativ cu o persoană cu hepatita C, mai ales dacă implică contact cu sânge, cum ar fi în prezența: sângelui menstrualrăni deschise, tăieturi sau răni, spermă, mucus rectal sau lichid vaginal care conține sânge.
O persoană cu virusul hepatitic C care nu prezintă simptome sau semne de hepatită C poate transmite virusul unei alte persoane. Nu există un vaccin care să prevină hepatita C. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a preveni infecția este evitarea comportamentelor care pot transmite virusul.
Factori de mediu și bolile virale
Factorii de mediu sunt esențiali în modelarea răspândirii și impactului bolilor infecțioase. Acești factori influențează supraviețuirea și transmiterea virusurilor și pot contribui la apariția focarelor. Clima, inclusiv temperatura și umiditatea, afectează supraviețuirea și transmiterea virusului. De exemplu, virusul gripal se dezvoltă în condiții reci și uscate, contribuind la focare sezoniere. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi ploile abundente și inundațiile, pot crește riscul de boli transmise prin apă.
Accesul la apă curată, instalații sanitare și practici de igienă adecvate sunt esențiale pentru a combate transmiterea orală prin apă și fecale a virusurilor precum hepatita A și rotavirusul. Calitatea aerului și poluanții de mediu pot înrăutăți transmiterea microbilor din aer, inclusiv viruși, cu impact asupra bolilor respiratorii precum gripa și COVID-19.
Expunerea ocupațională este o preocupare semnificativă în ceea ce privește transmiterea hepatitei, în special pentru profesioniștii din domeniul sănătății și persoanelor cu meserii care presupun contactul cu sânge sau fluide corporale infectate.
În general, răspândirea hepatitei B și C în mediile medicale, cum ar fi spitalele și clinicile, este un motiv de îngrijorare atunci când măsurile stricte de control a infecțiilor nu sunt respectate în mod constant. Medicii, asistentele și tehnicienii de laborator intră frecvent în contact cu sângele și cu alte fluide corporale în timpul muncii lor zilnice, ceea ce duce la expunerea profesională.
Acest contact direct cu sângele și fluidele corporale infecțioase pune personalul din domeniul sănătății la riscul de a dobândi ei înșiși infecții cu hepatita B și C. Călătoriile internaționale și migrația pot avea un impact asupra modului în care se transmit hepatitele B și C. Persoanele purtătoare de hepatită B sau C pot transmite neintenționat virusul altora prin diferite mijloace, inclusiv contact sexual neprotejat sau folosirea acelorași ace pentru consumul de droguri.
În plus, persoanele din regiunile cu prevalență mare a virusului care se mută în zone mai puțin răspândite pot reprezenta o amenințare, mai ales dacă se angajează în comportamente care facilitează transmiterea virală2.
Migrația și călătoriile pot influența, de asemenea, transmiterea hepatitei B și C prin căi transmise prin sânge. Măsurile inadecvate de control a infecțiilor în instituțiile medicale și accesul limitat la proceduri medicale sigure în anumite zone pot facilita răspândirea acestor viruși, atrag atenția oamenii de știință.
Cauzele poluării aerului din interior
Cea mai importantă cauză a poluării aerului de la interior constă în sursele de încălzire care eliberează anumite gaze în aer. O altă cauză a proastei calități a aerului din interior este aerisirea insuficientă a încăperilor.
Printre cele mai comune surse de poluare a aerului din interior sunt:
- Sursele de încălzire pe bază de: ulei, gaz, cărbune sau lemn
- Fumul de țigară - Consumul de tutun ar putea avea un impact negativ asupra leziunilor hepatice cronice, susțin oamenii de știință după ce au fost efectuate două studii retrospective mai vechi. Potrivit oamenilor de știință, fumatul poate să aibă un efect dăunător asupra prevalenței și/sau severității cirozei alcoolice asociate cu virusul hepatitei C. Mai mult, consumul de tutun a fost identificat ca un predictor independent al fibrozei avansate la prezentarea într-un studiu retrospectiv al pacienților cu ciroză biliară primară. Iar alte cercetări scot și ele în evidență faptul că fumatul este asociat cu o incidență crescută a carcinomului hepatocelular asociat cu ciroza.
- Materialele de construcții, precum izolația care conține azbest sau mobila care este făcută dintr-un anumit tip de lemn
- Produsele de curățare
- Umidificatoarele/ dezumidificatoarele
În sezonul rece, petrecem mai mult timp în casă din cauza temperaturilor scăzute de afară. Întrucât ușile și geamurile se închid, de regulă, ermetic pentru a evita „pierderea” căldurii din interior, poluarea aerului se află în creștere pe timp de iarnă.
Sfaturi pentru persoanele cu hepatita C
Întrucât persoanele care suferă de hepatita C sunt mai sensibile la poluarea din aer, acestea ar trebui să țină cont de următoarele sfaturi pe timp de iarnă:
- Să își achiziționeze plante de interior – cercetătorii de la NASA au descoperit faptul că plantele au capacitatea de a purifica aerul dintr-o încăpere, sporindu-i astfel calitatea. Plantele de interior pot să absoarbă substanțe chimice toxice precum monoxidul de carbon, formaldehida sau benzenul. Crinul păcii, iedera, bambusul, aloe și philodendronul sau margaretele sunt plantele cele mai indicate pentru purificarea aerului.
- Să reducă cantitatea de compuși organici volatili – acești compuși organici volatili se regăsesc în vopsea și conțin toxine care afectează ficatul, dar și plămânii, rinichii sau sistemul nervos central. Așadar, evită să zugrăvești încăperile pe timp de iarnă, atunci când pereții se usucă mai greu și încăperile se aerisesc mai puțin.
- Să înlocuiască filtrele sistemului de aerisire – este importantă înlocuirea filtrelor sistemului de aerisire sau încălzire atât în casă, cât și în mașină.
- Să folosească produse de curățenie ecologice – produsele de curățenie conțin o serie de substanțe chimice dăunătoare, care pătrund prin inhalare în organism și afectează (și) ficatul. Alege variante ecologice, bio ale acestor produse, pentru a reduce riscurile la care te expui folosindu-le.
De altfel, este important ca pacienții cu hepatită să meargă la un consult de specialitate dacă simptomele cu care se confruntă se acutizează.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 The World Health Organization (WHO) - Estimated number of deaths from 2020 to 2040 by cancer type
https://www.who.int/news/item/01-02-2024-global-cancer-burden-growing--amidst-mounting-need-for-services
2 Studiul „Environmental Factors Exacerbating Hepatitis Transmission: A Mini Review”, Journal of Pharmacology and Clinical Toxicology, 2023, Marcella Tari Joshua Iyingiala Austin-Asomeji Sylvester Chibueze Izah Morufu Olalekan Raimi
https://www.jscimedcentral.com/jounal-article-info/Journal-of-Pharmacology-and-Clinical-Toxicology/Environmental-Factors--Exacerbating-Hepatitis--Transmission%3A-A-Mini-Review-11615
Te-ar mai putea interesa și...