Diferenta dintre artrita psoriazica si artroza (osteoartrita)
Diferenta dintre artrita psoriazica si artroza (osteoartrita)
Diferenta dintre artrita psoriazica si artroza (osteoartrita)
Poate ca nu stiai, insa exista si forme de artrita asociate cu psoriazisul. Artrita psoriazica reprezinta o afectare a articulatiilor, dar care apar cel mai adesea corelate cu o leziune a pielii, numita psoriazis.
Diferențierea între artrita psoriazică și artroza (osteoartrita) poate fi importantă pentru a stabili un diagnostic corect și pentru a aplica tratamentul adecvat, deoarece aceste două afecțiuni au cauze și mecanisme diferite. Deși simptomele pot avea unele asemănări, există și diferențe semnificative între ele.
Artroza este un al nume folosit pentru osteoartrita, unul dintre multele tipuri de artrita. Artroza este cel mai intalnit tip de artrita si este cauzata de ruptura si uzarea normala a articulatiilor si cartilajului. Asa ca astazi vom afla care este, mai exact, diferenta dintre artrita psoriazica si artroza (osteoartrita).
Artrita nu este o singura boala. Termenul acesta descrie mai bine de 100 de tipuri diferite de dureri articulare si deteriorari ale articulatiilor. Artrita psoriazica si osteoartrita sunt doua dintre cele mai comune forme de artrita.
Prin ce se diferentiaza?
Artrita psoriazica este boala autoimuna. Ea provoaca umflarea articulatiilor, rigiditate si durere la nivelul articulatiilor afectate. De asemenea, ea se afla si la baza simptomelor psoriazisului, care este o boala sistemica cu manifestare cutanata. Dealtfel, artrita psoriazica afecteaza 0,1-1% din populatie si aproximativ 20-30% dintre pacinetii cu psoriazis cutanat. Unele cazuri de artrita psoriazica pot fi forme usoare si doar rareori provoaca probleme. In alte cazuri, boala poate fi mai severa si chiar debilitanta.
Osteoartrita sau artroza este un tip de artrita legata de (inaintarea in) varsta si este cauzata de uzarea si deteriorarea articulatiilor, în care cartilajul protector care acoperă extremitățile osoase se deteriorează treptat, provocând frecare și durere.
Uneori, daca artrita psoriazica iti afecteaza articulatiile inainte de a-ti afecta pielea, poate fi foarte greu sa o diferentiezi de osteoartrita (artroza). Asa ca e bine sa cunosti simptomele, pentru a-l ajuta pe medicul tau sa isi dea seama de ce tip de artrita suferi pentru a efectua teste si investigati specifice, dar si care este cel mai bun mod prin care poti trata boala.
Mai mult decat atat, artrita psoriazica lăsată netratată evolueaza intr-o distrugere progresivă, ireversibilă a osului, care duce la deformarea și disfuncția articulațiilor. Înainte de era tratamentelor biologice, diagnosticul de artrita psoriazica era dificil și tratamentele disponibile erau limitate. De-a lungul timpului, patologia artrita psoriazica a devenit mai bine înțeleasă, Detectarea precoce și tratamentul deformărilor articulare iminente sunt necesare pentru a evita afectarea calității vieții pacienților cu artrita psoriazica.
Simptome ce apar DOAR in artrita psoriazica
- degetele de la maini si de la picioare sunt umflate
- durere la nivelul tendoanelor sau ligamentelor
- eruptie pe piele (de culoare rosie)
- petice de piele albe
- unghiile sunt afectate sau apar alte modificari;
- roseata ochilor;
- durere oculara.
Pot afecta articulațiile mari, precum genunchii și gleznele, dar și articulațiile mici de la nivelul degetelor.
Simptome ce apar DOAR in artroza (osteoartrita)
- sunete ca de "macinare" sau alte zgomote in timpul miscarii articulatiilor;
- umflaturi, zone tari osoase in apropierea articulatiei;
- articulatiile sunt deformate.
De obicei, artroza afectează articulațiile care sunt supuse stresului și uzurii repetitive, precum articulațiile genunchilor, șoldurilor, mâinilor și coloanei vertebrale.
Caracteristice sunt si imaginile din radiografi- care pot arăta modificări caracteristice, cum ar fi spații înguste în articulații, osteofite (ciocuri osoase) și deformări ale oaselor
Simptome ce apar si in artrita psoriazica, si in artroza (osteoartrita)
- durere articulara
- umflarea generala a zonelor afectate
- rigiditate
- flexibilitate redusa.
Sfaturi care te ajuta sa identifici artrita psoriazica
Simptomele cheie care te ajuta sa faci diferenta intre artrita psoriazica si alte forme de artrita sunt:
- umflarea degetelor de la maini si de la picioare; in cazul acestei boli, degetele se umfla ca niste carnati;
- eruptii pe piele - acumularea de celule in cazul psoriazisului face ca pielea sa se ingroase si sa capete o culoare rosie; vei observa schimbari pe scalp, pe fata, pe maini, pe picioare, in zona organelor genitale si in pliurile pielii, cum ar fi cele din zona buricului.
- modificari ale unghiilor - majoritatea pacientilor cu artrita psoriazica au unghii ingrosate sau decolorate.
Atat artrita psoriazica, cat si osteoartrita (artroza) afecteaza articulatii similare, printre care:
- zona lombara (partea inferioara a spatelui)
- degetele de la maini
- degetele de la picioare
- articulatiile genunchilor.
Sfaturi care te ajuta sa identifici artroza (osteoartrita)
Osteoartrita nu este o boala cu ciclicitate, asa cum este artrita psoriazica. In schimb, ea se poate agrava gradual. La inceput, durerea in cazul osteoartritei poate fi mai usoara. Este posibil sa observi un usor junghi in genunchi atunci cand il indoi sau sa vezi ca articulatiile te dor dupa un antrenament sau dupa efort fizic.
Durerea, umflarea articulatiilor si rigiditatea se vor agrava pe masura ce deteriorarea articulatiilor creste. Pe langa durere, articulatiile tale se vor simti rigide, in special cand te trezesti dimineata.
Artroza va afecta, cel mai probabil, articulatiile din corp care se misca cel mai mult, cum ar fi cele de la:
- maini
- picioare
- genunchi
- solduri
- coloana vertebrala.
Diagnosticul de certitudine
Artrita psoriazica
Daca exista suspiciunea de artrita psoriazica, medicul te va indruma catre un laborator de investigatii si analize de sange .
Există mai multe analize de sânge care pot fi utile în diagnosticarea și monitorizarea artritei psoriazice, însă nu există o singură analiză de anticorpi specifică care să confirme cu precizie prezența acestei afecțiuni.
Iată câteva analize de sânge care pot fi utilizate în evaluarea artritei psoriazice:
-
Analiza factorului reumatoid FR măsoară prezența anticorpilor numiți factori reumatoizi în sânge. Prezența FR poate fi utilă pentru a diferenția artrita psoriazică de alte tipuri de artrită, dar nu este naparat specifică pentru artrita psoriazică.
-
Anticorpii anti-CCP (anticorpi anti-peptid ciclic citrulinat) sunt anticorpi sunt întâlniți într-o proporție semnificativă în artrita reumatoidă, dar pot fi prezenți și în alte afecțiuni autoimune, inclusiv în unele cazuri de artrită psoriazică. Testul pentru anticorpii anti-CCP poate fi util în evaluarea artritei psoriazice, dar nu este specific pentru această afecțiune.
-
Proteina C reactivă (PCR) și viteza de sedimentare a hematiilor (VSH): Aceste teste măsoară nivelurile de inflamație din organism. Nivelurile ridicate ale PCR și VSH pot sugera prezența inflamației asociate cu artrita psoriazică.
-
Testele pentru markeri inflamatori și citokine: Unele analize de sânge pot măsura nivelurile de citokine proinflamatorii, cum ar fi TNF-alfa (factor de necroză tumorală alfa) și IL-17 (interleukina-17), care sunt implicate în patogeneza artritei psoriazice.
Diagnosticul artritei psoriazice se bazează adesea pe o combinație de date clinice, investigații imagistice și teste de laborator. Diagnosticul precis necesită o evaluare riguroasă de către un medic specialist în reumatologie sau dermatologie, având în vedere că simptomele artritei psoriazice pot varia de la o persoană la alta, iar rezultatele analizelor pot avea sensibilitate și specificitate limitată.
Artroza
In schimb, in cazul artrozei, aceasta poate cauza inflamație locală în jurul articulațiilor afectate, dar nu provoacă o reacție inflamatorie sistemică (la nivelul întregului corp).
Asadar, în cazul artrozei, nivelurile de anticorpi în sânge și inflamația sistemică, măsurate prin teste precum proteina C reactivă (PCR) sau viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), sunt de obicei normale sau ușor crescute. În schimb, în cazul artritelor inflamatorii, cum ar fi artrita psoriazică, aceste teste pot fi ridicate, reflectând inflamația activă a articulațiilor și sistemului imunitar.
Tratamente si solutii in cazul celor doua tipuri de atrita
Diferențierea corectă dintre cele două tipuri de artrită este importantă, deoarece tratamentele și medicamentele pot varia.
În cazul artritei psoriazice, tratamentul poate implica administrarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi, medicamente modulatoare ale răspunsului imunitar sau inhibitori de TNF (factor de necroză tumorală).
În cazul artritei reumatoide, tratamentul poate include medicamente imunosupresoare, medicamente modulatoare ale sistemului imunitar sau inhibitori de citokine.
În ceea ce privește fizioterapia și kinetoterapia, aceste terapii pot fi benefice pentru ambele tipuri de artrită, inclusiv pentru artrita psoriazică. Aceste terapii ajută la menținerea și îmbunătățirea mobilității articulare, la reducerea durerii și la creșterea forței musculare. Prin exerciții adecvate, fizioterapeuții și kinetoterapeuții pot ajuta pacienții cu artrită să-și mențină funcționalitatea și calitatea vieții.
Tratamentul și fizioterapia/kinetoterapia diferă în funcție de tipul de afecțiune:
Artrita psoriazică:
- Tratamentul consta in administrarea de medicamentele antiinflamatoare, corticosteroizii, medicamentele modulatoare ale răspunsului imunitar sau inhibitorii de TNF pot fi utilizate în tratamentul artritei psoriazice.
- Fizioterapie/kinetoterapie- precum exercițiile de stretching și de întărire a musculaturii pot ajuta la menținerea mobilității și a funcționalității articulațiilor afectate. De asemenea, terapia fizică poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
Artroza (osteoartrita):
- Tratamentul artrozei implică de obicei medicamente pentru ameliorarea durerii și a inflamației, cum ar fi analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). În cazuri mai severe, pot fi recomandate injectări cu corticosteroizi în articulații sau terapii cu acid hialuronic pentru lubrifierea articulațiilor.
- Fizioterapie/kinetoterapie pun accent pe exercițiile de întărire a musculaturii și a articulațiilor, care pot ajuta la menținerea stabilității și a funcționalității articulațiilor afectate. Terapia fizică poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii și a rigidității, precum și la îmbunătățirea mobilității.
Înainte de a iniția orice tratament sau terapie, este important ca pacienții să consulte un medic specialist în reumatologie pentru a obține un diagnostic corect și pentru a primi un plan de tratament adecvat nevoilor lor individuale.
Este important să consultați un medic reumatolog pentru o evaluare adecvată, inclusiv examen fizic, investigații imagistice și analize de sânge pentru a obține un diagnostic corect și a diferenția între diferitele tipuri de afecțiuni articulare. Prin identificarea corectă a cauzei simptomelor, se poate institui un plan de tratament adecvat pentru a gestiona afecțiunea dumneavoastră specifică.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa bibliografie: Psoriatic arthritis, 2021, Yoshinori Umezawa