Untul de cacao - ce beneficii și ce proprietăți are

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față, balsamuri de buze sau loțiuni de corp. Acest lucru se datorează faptului că această grăsime extrasă din boabele de cacao ar putea avea proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Deși nu există prea multe dovezi științifice care să ateste beneficiile untului de cacao asupra sănătății și frumuseții, multe persoane care îl folosesc îl consideră un aliat de nădejde în rutina zilnică.

Ce este untul de cacao?

Deși denumirea ne duce cu gândul mai degrabă la creații gastronomice, această parte a bobului de cacao este utilizată mai mult în industria cosmetică. Pentru a extrage untul de cacao, boabele sunt prăjite, descojite și presate. Resturile sunt procesate apoi în pudra maronie pe care o știm cu toții sub numele de cacao. Folosită de mii de ani, cacaua era principala favorită a aztecilor și a mayașilor, care o foloseau și ca monedă de schimb. În zilele noastre, cercetările sugerează că anumiți compuși din cacao, deci inclusiv din untul de cacao, ar putea fi utili pentru sănătatea pielii. Care sunt aceste potențiale beneficii?

Untul de cacao ar putea crește elasticitatea pielii

Cacaua conține mulți antioxidanți sub formă de polifenoli, un grup de substanțe derivate din plante despre care se crede că au anumite beneficii pentru sănătate. Aceștia ar putea să reducă inflamația și să protejeze pielea de razele ultraviolete. Deși, pe baza acestor potențiali indicatori, untul de cacao este folosit ca ingredient activ în multe produse cosmetice, există puține dovezi directe ale eficacității sale. Un studiu la scară mică sugerează că acest unt are influență pozitivă asupra elasticității pielii și a încetinirii procesului de îmbătrânire cutanată, dar e nevoie de mai multe cercetări pentru a cunoaște efectele precise asupra pielii.

Contribuie la hidratarea pielii uscate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Folosit ca ingredient în anumite creme sau chiar ca atare, untul de cacao pare să contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii uscate, prin formarea unei bariere protectoare care să păstreze hidratarea pielii. Multe persoane îl folosesc pentru a atenua uscăciunea pielii cauzată de eczeme sau de psoriazis și, în timp ce pentru unii remediul pare să funcționeze, nu există dovezi științifice care să confirme că este de folos oricărei persoane care se confruntă cu aceste probleme.

Previne vergeturile în sarcină

Cu toate că nici acest beneficiu nu este demonstrat de știință, sunt medici are își sfătuiesc pacientele să folosească untul de cacao pentru masaj în timpul sarcinii, pentru a preveni vergeturile de pe abdomen. Până în prezent, însă, nu s-a dovedit că ar exista vreo cremă care să prevină într-adevăr vergeturile din perioada de sarcină.

Cum să folosești untul de cacao?

Un studiu din 2015 a arătat că un produs din comerț care conținea unt de cacao avea efecte anti-estrogenice, reducând sau blocând efectele acestui hormon în corpul femeilor. Prin urmare, dacă vrei să-l utilizezi ca atare pe post de cremă de față, de corp sau pentru a-ți trata anumite probleme ale pielii, e bine să alegi mai degrabă un calup de unt de cacao nerafinat, în stare pură, care are un miros puternic de ciocolată, decât produse care conțin de unt de cacao procesat. 

De asemenea, dacă vrei să încerci să-ți faci acasă propriile produse cosmetice cu unt de cacao, poți combina această grăsime nerafinată cu alte ingrediente cu potențial benefic pentru piele și păr, precum vitamina E, untul de cocos și diverse uleiuri esențiale. Pentru a-ți prepara un balsam de buze, de exemplu, poți amesteca o cantitate egală de unt de cacao și unt de cocos, puțină ceară de albine și ulei de lavandă. Topește ceara pe baie de aburi, apoi adaugă untul de cacao și pe cel de cocos și amestecă bine până când totul se lichefiază. Oprește focul și pune 2-3 picături de ulei de lavandă, apoi amestecă din nou. Toarnă balsamul într-un recipient pe care să-l poți închide bine ulterior și lasă-l să se răcească.

Deși potențialele lui efecte benefice asupra pielii mai trebuie cercetate, untul de cacao ca atare (deci cel neprocesat) nu este periculos pentru folosirea uzuală pe piele. În plus, având în vedere mirosul atât de plăcut al acestui unt, poți spune că te bucuri de aroma ciocolatei pe pielea ta fără să o mănânci și să duci grija caloriilor!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cocoa-butter-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325227.php#what-is-cocoa-butter 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0