Tărâțele de orez, ingredientul-minune în ritualul de frumusețe japonez

Tărâțele de orez sunt folosite în ritualurile de frumusețe ale japonezelor datorită efectelor anti-aging și de hrănire a pielii.

Deși tărâțele sunt considerate în general un produs secundar al producției de orez, grâu etc., acestea își dovedesc utilitatea atât în alimentație, cât și ca ingrediente în industria cosmetică. Tărâțele de orez au fost folosite din cele mai vechi timpuri în anumite zone ale lumii pentru efectele lor de hidratare, dar și ca o armă împotriva îmbătrânirii tenului. Tărâțele de orez conțin acid ferulic, dar sunt bogate și în vitaminele A și E, ceea ce le face utile în menținerea sănătății și frumuseții pielii. Acestea acționează ca un antioxidant puternic, care protejează împotriva stresului oxidativ.

Cum se pot folosi tărâțele de orez pentru piele?

Japonezele folosesc de secole tărâțele de orez pentru ritualul lor de înfrumusețare, adăugându-le în cadă atunci când se pregătesc de baie. Se pare că aceste tărâțe reprezintă o metodă naturală de hrănire a pielii cu vitamine, minerale și antioxidanți, iar pielea uscată are beneficii deosebite în urma procedurilor de îngrijire cu tărâțe de orez. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acidul ferulic conținut de tărâțele de orez nu doar că are efect anti-aging și combate radicalii liberi, ci crește și eficiența vitaminelor A, E și C (din acest motiv, este un ingredient des folosit în serumuri anitîmbătrânire și în creme antirid). 

Vitamina A este necesară atât straturilor superioare cât și celor profunde ale pielii, prevenind deteriorarea cauzată de razele solare și contribuie la buna funcționare a glandelor sebacee. Fără vitamina A, pielea se usucă și apar mâncărimile.

Conținutul de vitamina E din tărâțele de orez este și el deosebit de util: această vitamină are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, absorbind energia provenită din ultraviolete, care contribuie la formarea ridurilor și la apariția cancerului.

Pentru a beneficia de proprietățile tărâțelor de orez și pentru a evita înfundarea căzii, se recomandă ca acestea să fie puse în săculeți pentru baie care vor fi bine închiși sau cusuți și apoi scufundați în apă. În acești săculeți se pot pune, pe lângă tărâțele de orez, și diverse plante uscate. Alternativ, săculeții de baie pot fi cumpărați direct din magazinele cu produse organice.

Tărâțele de orez sunt indicate și pentru curățarea tenului. E important ca fața să fie atent curățată zilnic pentru a împiedica înfundarea porilor, apariția acneei sau a iritațiilor. Tărâțele exfoliază blând, îndepărtează celulele moarte și contribuie la atenuarea petelor închise la culoare. Se pot folosi, de exemplu, dimineața, pentru curățarea feței și pregătirea acesteia pentru hidratare și pentru ca machiajul să adere mai bine. 

Se pune o cantitate mică de tărâțe de orez în palmă (aproximativ o lingură) și se umezește cu apă, se masează delicat fața, apoi se clătește. Pielea va rămâne curată și catifelată, gata de aplicarea cremei de față cu protecție solară. Spălarea feței cu tărâțe de orez se poate face și seara, înainte de culcare, după care se aplică o cremă hidratantă, antirid sau ce folosește fiecare persoană.

Se pare că tărâțele de orez folosite pentru ten sau corp dau rezultate și în cazul dermatitei atopice, pentru unele persoane fiind utile în ușurarea simptomelor.

O metodă de a beneficia de calitățile tărâțelor de orez este și aplicarea unei măști. O dată pe săptămână, se recomandă ca tenul să fie hrănit cu o mască din ingrediente naturale. Poți amesteca, de exemplu, tărâțe de orez cu ulei de camelie, zeamă de lămâie și miere. Întinzi amestecul pe față și îl lași 15 minute. Apoi, masezi ușor pielea (mai ales dacă ai puncte negre de care vrei să scapi) și te clătești cu apă călduță. În loc de uleiul de camelie poți pune un alt ulei hrănitor în funcție de preferințe (de trandafir, de primulă, de sâmburi de struguri, de arbore de ceai etc.). Și zeama de lămâie poate fi înlocuită cu alte ingrediente, precum ceai de mușețel, miez de castravete pisat sau o piersică pasată.

Pentru că frumusețea pielii vine și din interior, se pot consuma tărâțe de orez cumpărate din magazinele naturiste. Acestea ajută digestia, contribuind la evitarea constipației și la acumularea toxinelor în intestine, ajută la scăderea colesterolului (dacă sunt integrate într-o alimentație în care numărul grăsimilor consumate este scăzut), previn pietrele la rinichi la persoanele cu niveluri mari de calciu în sânge și pot preveni cancerul de stomac. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
eMedicine Health - Rice Bran
https://www.emedicinehealth.com/rice_bran/vitamins-supplements.htm
Healthline - Ferulic acid
https://www.healthline.com/health/ferulic-acid#uses
Sora News 24 - Tips from Japan to make your skin extra beautiful
https://soranews24.com/2014/12/20/tips-from-japan-to-make-your-skin-extra-beautiful-it-begins-with-a-bath-and/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0