Stiai ca folosesti peste 500 de substante chimice zilnic pe pielea ta?

Potrivit estimarilor facute de specialisti, o femeie aplica pe pielea ei, in fiecare zi, aproximativ 500 de substante chimice, care se regasesc in produsele cosmetice utilizate.

substante-chimice-produse-cosmetice

Produsele cosmetice sunt folosite atat pentru curatarea si intretinerea pielii, cat si pentru ingrijirea parului, a unghiilor, pentru protejarea de radiatiile solare, pentru machiajul tenului, dar si pentru parfumarea corpului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reglementarile legale sunt cele care protejeaza consumatorul unor asemenea produse, prin interzicerea substantelor cu potential daunator pentru organismul uman ori pentru mediu.

Se estimeaza un total de peste 12.500 de ingrediente chimice diferite care se folosesc la fabricarea produselor cosmetice. Un produs cosmetic contine, in medie, intre 15 si 50 de ingrediente. Avand in vedere ca o femeie foloseste, de regula, intre 9 si 15 asemenea produse in rutina de ingrijire si infrumusetare zilnica, nu e de mirare ca se ajunge la un total de peste 500 de substante chimice aplicate pe piele prin folosirea cosmeticelor.

Ce ingrediente contin produsele cosmetice folosite de tine?

Apa – multe produse cosmetice, mai ales cele sub forma lichida, contin o cantitate mare de apa. Baza pentru multe produse cosmetice, apa se regaseste in sampoane, lotiuni, produse de make-up si deodorante. Apa din produsele cosmetice este una foarte pura, fara toxine si microbi.

Emulgatori – este vorba despre substantele chimice care permit obtinerea unei consistente stabile – de exemplu, impiedica separarea uleiului de apa.

Conservanti cosmetici – conservantii sunt folositi in produsele cosmetice pentru marirea perioadei de valabilitate, dar si pentru impiedicarea dezvoltarii microorganismelor (bacterii, fungi). Conservantii din produsele cosmetice pot fi naturali, dar si sintetici.

Exista si produse cosmetice fara conservanti, insa acestea expira mult mai rapid, asa ca e indicat sa cumparati varianta cu cel mai mic ambalaj.

Agenti de ingrosare – acestia sunt cei care ofera textura placuta produsului cosmetic. Acestia sunt de 4 feluri:

  • Agenti de ingrosare lipidici, care au consistenta solida la temperatura camerei, insa pot fi lichefiati pentru a fi adaugati in produsele cosmetice. Alcoolul cetilic si ceara de protectie carnauba fac parte din aceasta categorie.
  • Agenti naturali de ingrosare – sunt polimeri care absorb particulele de apa, oferind vascozitate produsului. Printre acestia se numara guma de guar, gelatina si guma xantan.
  • Agenti minerali de ingrosare – si acestia sunt tot naturali si ofera vascozitate produselor cosmetice, insa textura obtinuta este diferita in comparatie cu cea oferita de agentii naturali de ingrosare mentionati mai sus.
  • Agentii de ingrosare sintetici – acestia sunt folositi, de regula, in lotiuni si creme. In aceasta categorie se regasesc carbomerul si palmitatul de cetil.

 

Substantele emoliente – acest tip de substante inmoaie pielea prin impiedicarea apei sa iasa din tesuturi. Sunt folosite aceste substante in mod deosebit in rujuri, lotiuni si alte produse cosmetice cu texturi cremoase. Printre substantele emoliente folosite in cosmetice se numara ceara de albine, uleiul de cocos, dar si glicerina.

Pigmentii in special produsele de make-up contin agenti de colorare. Acestia pot fi naturali (obtinuti din plante), dar si sintetici.

Parfumul – mirosul unui produs cosmetic ne face adesea sa alegem de pe raft un produs in defavoarea altuia. De multe ori, parfumurile sunt folosite pentru a masca mirosurile neplacute ale unor substante chimice care se regasesc intr-un anumit produs cosmetic. Peste 3000 de substante chimice sunt folosite pentru a parfuma produsele cosmetice.

Cand devin produsele cosmetice periculoase?

Exista o serie de substante chimice cu potential toxic pentru organism, care se pot regasi in produsele cosmetice folosite. De aceea, este extrem de important sa citesti eticheta inainte de a achizitiona un produs si inainte de a-l aplica pe pielea ta.

Parerile sunt impartite cu privire la toxicitatea unor ingrediente din produsele cosmetice, insa pentru a reduce riscurile, e bine sa le ocolesti. Iata care sunt ingredientele pe care este intelept sa le eviti:

BHA si BHT (n.r. hidroxianizol butilat si hidrotoluen butilat) – acestea se gasesc mai ales in rujuri si lotiuni hidratante pentru piele. Specialistii sustin ca au potential cancerigen, asa ca e bine sa le eviti, mai ales daca vorbim despre consum indelungat (de pilda, folosirea zilnica, pe termen lung, a unei lotiuni care contine aceste ingrediente).

DEA (n.r. dietanolamina) – acest ingredient este folosit mai ales in lotiunile demachiante pentru ten, in sampoane, sapunuri si produse hidratante. DEA poate cauza iritatii oculare sau cutanate, insa a fost asociat si cu probleme hepatice, ale pielii ori cu cancerul tiroidian.

Parabeni – peste 90% dintre produsele cosmetice de pe piata contin celebrii parabeni. Acestia au fost asociati cu probleme hormonale, cu accelerarea procesului de imbatranire a pielii, cu cancerul de san si nu numai. Daca e posibil, evita produsele care contin parabeni.

Alte ingrediente care ti-ar putea cauza probleme: parfumurile, triclosanul, formadelida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • “Parabens in cosmetics”, publicat pe fda.gov
  • “The health controversies of parabens”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kirchhof MG si Gannes GC
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0