Soluții eficiente pentru pielea intolerantă

Deși rafturile farmaciilor și magazinelor cu produse de înfrumusețare abundă de produse destinate tenului sensibil și intolerant, diversitatea tipurilor de produse poate fi, adesea bulversantă și, în concluzie, îți va fi mai greu să înțelegi care produse îți fac bine și care nu.

Pielea intolerantă nu poartă o singură definiție, pentru că mai multe tipuri, respectiv probleme ale pielii, intră în categoria de piele intolerantă sau reactivă. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că pielea intolerantă este cea care se irită la contactul cu substanțe care, pentru o piele normală, nu prezintă nicio problemă.

Practic, diagnosticul pielii intolerante este foarte simplu: dacă resimți senzație de usturime, mâncărime sau arsură imediat după ce ai aplicat un produs de machiaj sau de îngrijire, înseamnă că suferi de o formă de intoleranță a pielii. Partea complicată apare ulterior, când trebuie să identifici ingredientele care cauzează reacția cutanată.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru unele persoane, aceste simptome sunt, de fapt, semnele unei alergii sau ale unei forme ușoare de afecțiune a pielii, precum eczemă sau rozacee. Aceste afecțiuni pot fi declanșate în situații anume, de exemplu – în anotimpul însorit, la schimbarea bruscă de mediu (de la mediu umed, la mediu uscat sau viceversa) sau în perioade de stres intens. În asemenea cazuri este important de consultat sfatul unui medic dermatolog, pentru un tratament eficient și sigur.

Însă pielea intolerantă poate reacționa la contactul cu o sumedenie de ingrediente diferite, prezente în produsele de uz cosmetic, așa că nu se poate vorbi de o regulă de aur pe care trebuie să o respecți pentru a nu avea probleme. Ce poți face, în schimb, este să mergi din aproape în aproape, și să începi să eviți factorii cu potențialul cel mai mare de iritație.

Evită parfumul din cosmetice

Săpunurile parfumate, loțiunile și produsele de curățare lichide conțin, adesea, ingrediente cu factor iritant, în special pentru pielea sensibilă. Acest lucru se întâmplă deoarece companiile producătoare de cosmetice nu sunt obligate să eticheteze fiecare compus chimic sau ingredient care intră în formularea parfumului folosit pentru aromatizarea produsului, așa încât este foarte dificil să identifici cu precizie substanțele reponsabile pentru iritație, din compoziția parfumului.

În ceea ce privește aromele naturale din produsele de îngrijire, cum ar fi uleiurile esențiale sau extractele vegetale, și acestea au potențial iritant și/sau alergenic. În principiu, parfumul este un ingredient inclus în produsele cosmetice, menit doar să îți ofere o experiență de aplicare mai plăcută. Dacă suferi de piele intolerantă, însă, este preferabil să eviți acest tip de produse, pe cât posibil, și în special cele destinate îngrijirii tenului sau zonei intime.

Atenție la produsele care au pe etichetă mențiunea ”neparfumat”. Acest lucru nu înseamnă, neapărat, faptul că produsul nu conține parfum, ci că anumite arome naturale, conținute de uleiuri esențiale și alte ingrediente din compoziția produsului, au fost mascate prin alte substanțe, în așa fel încât produsul să rămână inodor. Dar doar pentru că nu are miros, nu înseamnă că ingredientele cu potențial iritant nu se află, în continuare, în compoziția produsului.

Ai grijă la conservanți

Anumiți conservanți, precum parabenii, sunt adăugați în produsele de uz cosmetic pentru a preveni contaminarea acestora cu bacterii sau fungi, dar și pentru prelungirea perioadei de valabilitate. Însă conservanții pot prezenta potențial de iritație pentru persoanele cu piele intolerantă. Dacă remarci o reacție a pielii repetată în urma folosirii unui sau mai multor produse, care conțin propilparaben sau butilparaben, încearcă să folosești, o perioadă, produse fără parabeni și vezi cum te simți.

Pe lista de conservați cu factor iritant se regăsesc și metilcloroizotiazolinonă și metilizotiazolinonă 1. Acești conservanți sunt cunoscuți și pentru potențialul alergenic, deci este indicat să îi eviți, pe cât de mult posibil.

Renunță la produsele cosmetice opționale

Ingredientele astringente și alcoolul sunt prezente în numeroase produse cosmetice opționale, precum esențele și tonerele faciale. În cazul în care ai piele sensibilă, reactive și/sau intolerantă, este de preferat să renunți la aceste produse opționale în rutina de îngrijire a pielii. Atât timp cât utilizezi un produs de curățare blând, special pentru piele sensibilă sau intolerantă, o cremă hidratantă și un produs cu protecție solară, restul cosmeticelor sunt opționale.

Desigur, există numeroase opțiuni de serumuri și tonere cu ingredient foarte bune, pe care este bine să le incluzi în rutină, pentru un plus de hidratare sau pentru ameliorarea unor probleme specific de piele. Evită, în schimb, produsele care nu conțin ingrediente iritante, care sunt foarte parfumate și conțin, pe deasupra, alcool.

Încearcă câte un produs nou pe rând, și nu mai multe deodată

Atunci când îți dorești să introduci noi produse în rutină, încearcă să nu faci multe schimbări în același timp. Dacă unul (sau mai multe) din produsele nou introduse îți va provoca o reacție alergică sau o iritație, îți va fi mult mai greu să identifici produsul ”vinovat”. În schimb, dacă introduci câte un produs pe rând, vei avea mai mult control asupra efectului ingredientelor asupra pielii tale. În acest fel, vei identifica mult mai ușor ingredientele din produsele cosmetice pe care trebuie să le eviți cu desăvârșire.

Ai grijă la produsele de machiaj pe care le folosești!

Persoanele cu ten sensibil sau intolerant pot purta machiaj, doar că trebuie să aibă grijă la ingredientele din compoziția acestora. Este bine să te ghidezi după reacțiile sau sensibilitățile la anumite produse din trecut. Multe persoane se confruntă cu iritații cauzate de anumite produse tip mascara, așadar, pentru a evita neplăcerile ochilor iritați, optează pentru un produs bio, care conține foarte puține ingrediente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, când vine vorba de produse tip fard, orientează-te după variante fără parfum sau alți factori iritanți, precum conservanții. Este recomandat, de asemenea, să optezi pentru produse fără uleiuri esențiale și alte ingrediente comedogenice, deoarece chiar și acestea pot prezenta un risc de iritație. În principiu, un produs cosmetic care conține pigmenți, agenți de îngroșare sau subțiere (pentru textură) și o serie de conservanți de bază este suficient de sigur pentru a putea fi folosit.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Patch Testing for Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolinone-Methylisothiazolinone Contact Allergy”, publicat în ianuarie 2016, în JAMA Dermatology, autori: Sherry H. Yu, BS, BA; Apra Sood, MD; James S. Taylor, MD

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0