Scalp detox. Care e diferența dintre no poo & low poo

Curățarea părului este un ritual aparte pentru fiecare dintre noi. Ca și în cazul produselor de îngrijire a tenului, cele destinate podoabei capilare trebuie să răspundă anumitor necesități proprii, cum ar fi tipul de păr (drept, creț, ondulat), calitatea părului (fir subțire, fir gros, fir poros) și problemele specifice (exces de sebum, uscăciune pronunțată, mătreață, lipsă de volum). 

Dacă nu demult obișnuiam să alegem un șampon de pe raft bazându-ne strict pe informația de pe etichetă, de exemplu ”Șampon pentru volum”, noua generație de produse de păr, dintre care fac parte și cele no poo și low poo, propun o abordare diferită, orientate spre o curățare blândă și o hidratare în profunzime a părului.

Ce sunt produsele no poo și low poo și de ce avem nevoie de ele?

No poo și low poo se referă la produse de curățare a părului fără siliconi, uleiuri minerale, ceară și surfactanți duri, precum sulfați, sulfonați sau săpun. Acești agenți de curățare sunt, adesea, mult prea duri pentru firul de păr, care este agresat zilnic de factorii de mediu și de produsele de styling, precum și de uscarea cu foehn-ul/placa de păr. Așadar, în timp ce rolul lor este de a elimina impuritățile, sebumul acumulat de la ultima spălare și produsele de styling, nu este necesară o spălare permanentă cu un șampon pe bază de surfactanți, în special în cazul persoanelor cu păr creț și/sau uscat.
Prin urmare, abordarea recomandată este: utilizarea unui șampon cu surfactanți o dată la câteva spălări, atunci când simțim nevoia, iar, în celelalte dăți, spălarea părului cu un produs de tip no poo sau low poo.

Metoda Curly Girl 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metoda Curly Girl, sau CG, reprezintă un protocol de îngrijire a părului creț. Această metodă este larg răspândită în lume și, utilizată corespunzător, poate aduce rezultate impresionante, mai ales în rândul persoanelor cu păr creț, deteriorat din cauza folosirii în exces a plăcii de păr sau din cauza utilizării produselor nepotrivite buclelor.

În cadrul acestei metode a apărut și conceptul de no poo (de la no shampoo) sau low poo (numit și cowash, de la conditioner wash, sau crème wash). Așadar, este vorba, în esență, de o spălare cât mai delicată a părului creț, ondulat, poros și/sau uscat. 

Cu toate acestea, produsele de tip low poo și no poo sunt potrivite și celorlalte tipuri de păr, deoarece se adresează problemelor generale, și anume: evitarea uscăciunii/degradării părului în urma spălării frecvente cu produse pe bază de surfactanți duri, evitarea siliconului, a uleiurilor minerale și a cerii în produsele de păr, care formează o peliculă filmată pe lungimea firului de păr și se pot acumula pe acesta, deoarece nu pot fi eliminate decât cu ajutorul unui șampon cu sulfați.

Este important de reținut faptul că o șamponare clasică poate fi necesară, din când în când, mai ales în cazul persoanelor care aplică, frecvent, uleiuri pe păr sau produse de styling onctuoase ori cerate. De asemenea, există produse low poo și no poo special formulate pentru părul cu tendință de îngrășare, astfel încât și persoanele cu păr gras să se poată bucura de beneficiile unei curățări blânde.

Diferența dintre no poo și low poo 

No poo, cunoscut și drept cowash, este metoda de spălare a părului cu un balsam fără silicon, sulfați, ceară și uleiuri minerale. Acest tip de produs nu va face spumă, ci va crea, sub jet de apă, o emulsie cremoasă cu care se masează scapul și se spală părul pe întreaga lungime. No poo este adresat persoanelor cu păr creț și/sau uscat și foarte uscat, de asemenea, cu porozitate destul de crescută. Scopul este obținerea unei curățări blânde, fără agresarea părului, și definirea cât mai bună a buclelor.

Deși spălarea cu balsam pare contraintuitivă, este bine de știut faptul că orice produs tip balsam are anumiți agenți de curățare în compoziție, foarte blânzi, meniți a facilita clătirea acestuia. Așadar, o spălare cu balsam nu va încărca părul, dar sunt necesare câteva spălări repetate pentru acomodare (așa-numita perioadă de tranziție).

Produsele de tip low poo sunt puțin mai ușor de integrat în rutină și mai potrivite tuturor tipurilor de păr, deoarece presupun spălarea părului cu un șampon cu o concentrație foarte mică de agenți de curățare, deci o spălare eficientă, dar foarte blândă. Produsele low poo conțin și agenți de condiționare, adică substanțe hidratante și hrănitoare, iar rezultatul spălării cu un produs low poo este remarcabil. De asemenea, agenții de curățare din compoziția unui produs low poo nu pot fi surfactanți duri, precum sulfați, sulfonați sau săpun.

Atât low poo, cât și no poo, pot aduce beneficii considerabile părului, cât timp sunt practicate cu răbdare și cu atenție, în funcție de necesitățile părului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Hercampus - No-Poo and Low-Poo: What You Need To Know About The New Healthy Hair Care Techniques
https://www.hercampus.com/school/casper-libero/no-poo-and-low-poo-what-you-need-know-about-new-healthy-hair-care-techniques

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0