Reguli de ingrijire pentru parul grizonat
Reguli de ingrijire pentru parul grizonat
Reguli de ingrijire pentru parul grizonat
Dacă în trecut femeile nu știau ce vopsea să mai folosească pentru a-și masca firele de păr albe, de mai mulți ani, să ai păr grizonat a devenit o modă. O serie de vedete de la Hollywood, cum ar fi Jamie Lee Curtis sau Andie Macdowell, preferă să își lase podoaba capilară nevopsită, promovând tendința părului cărunt. Să vedem ce presupune îngrijirea părului încărunțit pentru a avea un aspect cât mai frumos.
A ajunge să ai păr grizonat este ceva natural, pentru că toate persoanele care îmbătrânesc albesc într-o măsură mai mare sau mai mică. Sigur că dacă decizi să te vopsești pentru a acoperi firele albe, pentru că ți se pare că așa arăți mai bine și te simți mai bine în pielea ta, nimic nu te împiedică să faci acest lucru. Dar la fel de firesc este să rămâi cu părul nevopsit, dacă acesta este aspectul pe care dorești să îl expui și te simți bine așa.
De ce albește părul?
Albirea părului este un proces natural care apare odată cu înaintarea în vârstă și este determinată în principal de scăderea producției de melanină, pigmentul care dă culoarea părului. Iată câțiva factori și mecanisme care contribuie la albirea părului:
Scăderea producției de melanină
Melanina este produsă de celulele pigmentare numite melanocite, care se află în foliculii de păr. Pe măsură ce îmbătrânim, activitatea acestor celule scade treptat, producând mai puțin pigment. Când producția de melanină se reduce semnificativ, părul devine gri, iar când încetează complet, acesta devine alb.
Stresul oxidativ și radicalii liberi
Radicalii liberi, generați de metabolismul celular și de expunerea la factori de mediu (cum ar fi razele UV și poluarea), pot afecta celulele melanocite. Acest proces este cunoscut sub numele de stres oxidativ. În timp, stresul oxidativ afectează capacitatea melanocitelor de a produce melanină, contribuind la albirea părului.
Factorii genetici
Genetica joacă un rol important în determinarea momentului când părul începe să albească. De obicei, dacă părinții unei persoane au albit de timpuriu, și aceasta va experimenta albirea părului la o vârstă similară. Genele influențează și viteza cu care scade producția de melanină.
Îmbătrânirea naturală
Albirea părului este considerată un semn natural al îmbătrânirii, deoarece majoritatea oamenilor încep să albească în jurul vârstei de 30-40 de ani. Procesul variază, însă, de la persoană la persoană. Procesul de îmbătrânire determină o scădere a activității și a numărului de melanocite din foliculii de păr.
Stresul și stilul de viață
Deși stresul nu cauzează direct albirea, poate contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire, afectând în mod indirect foliculii de păr. Anumite studii sugerează că stresul ar putea afecta celulele stem responsabile de regenerarea pigmentului în foliculi, accelerând albirea.
Carențe nutriționale
Știai că și alimentația e importantă în îngrijirea părului? Lipsa unor vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B12, cuprul, fierul și zincul, poate contribui la albirea prematură a părului. Deficiențele pot afecta sănătatea generală a părului și pot influența producția de melanină. O dietă echilibrată poate întârzia procesul de albire, dar nu-l poate preveni complet.
Afecțiuni medicale și tulburări hormonale
Anumite afecțiuni autoimune (cum ar fi vitiligo) și probleme hormonale pot cauza albirea părului. În vitiligo, de exemplu, sistemul imunitar atacă melanocitele, ducând la pierderea pigmentului. De asemenea, tulburările tiroidiene pot contribui la albirea prematură.
Fumatul
Fumatul este asociat cu îmbătrânirea prematură și cu albirea prematură a părului. Studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a avea păr alb înainte de vârsta de 30 de ani, comparativ cu nefumătorii.
În majoritatea cazurilor, albirea părului este ireversibilă. Totuși, în unele cazuri de albire prematură cauzată de deficiențe nutriționale, probleme hormonale sau anumite afecțiuni, tratamentul poate îmbunătăți sănătatea părului și poate preveni albirea suplimentară. Cu toate acestea, odată ce foliculii de păr nu mai produc melanină, părul alb rămâne alb.
Sfaturi pentru persoanele cu păr grizonat
Dacă te hotărăști să îți lași părul nevopsit, poți face câteva lucruri care să îți asigure un look impecabil. Iată câteva idei pentru îngrijirea părului încărunțit:
Hidratează-ți podoaba capilară
Părul grizonat este mai deshidratat decât părul nedepigmentat așa că trebuie să îi asiguri hidratarea de care are nevoie, folosind produse precum balsamul, masca de păr sau serumul.
Încearcă șampon cu pigment albastru
Părul grizonat are tendința de a căpăta o nuanță violet, pe care o poți contracara cu un șampon cu pigment albastru.
Tunde-ți vârfurile în mod regulat
Dacă ai păr grizonat, fiind mai deshidratat, acesta este mai predispus vârfurilor despicate așa că trebuie să tunzi vârfurile cu regularitate. Alege o tunsoare care să ofere volum - poți miza pe un bob sau poate chiar pe o tunsoare pixie. Potrivit specialiștilor, persoanele cu părul grizonat ar trebui să se tundă o dată la 6 săptămâni pentru a avea o coafură fără cusur.
Folosește un produs pentru strălucire
Adesea, părul grizonat are un aspect matifiat așa că ai putea să folosești un produs de îngrijirea părului pentru strălucire, cum ar fi un lac de păr sau un serum pe bază de silicon. Acesta va oferi un aspect sănătos firelor, făcându-le să strălucească.
Renunță la produsele cu alcool
Dacă fixativul tău este pe bază de alcool, e momentul să îl schimbi. Produsele cosmetice pe bază de alcool determină electrizarea părului, iar părul grizonat este deja predispus la electrizare așa că nu îți dorești ca efectul să fie și mai puternic.
Folosește protecție solară pe timp de vară
Fiind fragil, părul alb este mai expus efectelor negative pe care radiațiile solare le au asupra podoabei capilare. Folosește așadar un produs de îngrijirea părului cu factor de protecție împotriva radiațiilor.
Încearcă un nuanțator argintiu
Este posibil ca părul tău să capete o nuanță galbenă, mai ales dacă ești fumătoare. Dacă te afli în această situație, folosește o dată pe lună un nuanțator argintiu, care va reda culoarea podoabei tale capilare.
Renunță la produsele care încarcă firul de păr
Întrucât părul grizonat are un aspect mat, ar fi bine să eviți produsele care încarcă firul de păr și accentuează aspectul mat. Așadar, poate fi o idee bună să nu mai folosești ceară de păr și serumuri foarte uleioase.
Ce machiaj e recomandat dacă ai păr grizonat?
Dacă hotărăști să îți lași părul nevopsit și să mizezi pe un look grizonat, recomandarea noastră este să asortezi și machiajul cu nuanța părului. Evită fardurile în nuanțe pământii, care te vor face să pari palidă. De asemenea, este foarte important să folosești întotdeauna un blush, în nuanțe de roz sau piersică. Un creion (sau un fard pentru sprâncene) le va defini și îți va încadra fața.
Aceste sugestii te pot ajuta să îți creezi un look echilibrat și armonios, în care frumusețea naturală a părului alb este pusă în valoare de culori complementare și nuanțe elegante:
Tenul
Alege o nuanță de fond de ten care să se potrivească bine cu tonul pielii tale, evitând tonurile prea calde sau prea galbene, deoarece acestea pot contrasta neplăcut cu părul alb. Nuanțele neutre și ușor rozalii sunt adesea mai potrivite pentru a crea un look luminos și uniform. Pentru blsuh, nuanțele de roz, piersică sau trandafiriu sunt ideale pentru a adăuga prospețime. Părul cărunt poate face tenul să pară puțin mai palid, așa că un blush subtil ajută la revitalizarea aspectului pielii.
Ochii
Culorile neutre pentru fardul de ochi sunt de obicei cele mai simplu de folosit - bej, taupe, gri sunt excelente pentru un look natural și sofisticat. Dacă vrei mai multă culoare, nuanțele de albastru oțel, violet lavandă și verde măsliniu completează frumos părul alb. Cât despre eyeliner, tonurile de gri, maro închis sau albastru marin sunt mai delicate decât negrul intens, care poate părea prea dur în contrast cu părul alb. Totuși, pentru un look de seară, poți încerca un eyeliner negru, aplicat fin. Rimelul negru sau maro închis funcționează bine pentru a complimenta părul cărunt, dar poți folosi cu încredere și tonuri de albastru sau violet dacă ești o persoană modernă și îndrăzneață.
Sprâncene
Deoarece părul alb poate să ofere un contrast puternic, este bine să-ți accentuezi sprâncenele într-un mod subtil. Alege o nuanță de creion sau gel de sprâncene mai deschisă decât cea a părului natural, cum ar fi un taupe sau un gri închis. Evită nuanțele prea închise, care pot părea aspre.
Buzele
Rozurile calde, trandafirii și nude-urile naturale sunt excelente pentru un aspect proaspăt și modern. Dacă îți dorești un look mai îndrăzneț pentru un eveniment, roșul clasic (nuanțe de cireașă sau roșu intens) completează perfect părul alb și oferă un aer elegant. Nuanțele de prună și vin roșu pot adăuga și acestea un contrast interesant și sofisticat, mai ales pentru seară sau ocazii speciale.
Iluminator și pudră
Un iluminator subtil aplicat pe pomeți și pe arcada sprâncenelor adaugă luminozitate și pune în valoare părul alb. Pudrele translucide cu subton rece sau neutru sunt ideale pentru a evita o tentă galbenă care ar contrasta cu părul alb.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Why does hair turn gray?
https://www.health.harvard.edu/blog/hair-turn-gray-2017091812226
Te-ar mai putea interesa și...