Punctele de grăsime (milia): de ce apar și cum se tratează corect

Semne nedorite pe ten apar adesea sub formă de coșuri, puncte negre sau pete albe ... dar unele dintre acele semne ar putea fi cu totul altceva. Milia reprezintă chisturi de mici dimensiuni, albe, care se formează din celule moarte și cheratină blocate în piele. Aceste puncte de grăsime sunt nedureroase și apar adesea pe nas, obraji sau în jurul ochilor.  

Milia nu afectează doar adulții, ci și nou-născuții. De fapt, 40 - 50% dintre nou-născuții au milia pe piele în decurs de o lună de la naștere, potrivit unei analize din 2008. Dar milia poate afecta și copiii sau adolescenții.

Milia se rezolvă aproape întotdeauna pe la sine, fără tratament. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare și pentru a preveni formarea mai multor puncte de grăsime. 

Ce cauzează apariția punctelor albe de grăsime

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nou-născuți

Nu se cunoaște cauza apariției miliei la nou-născuți. Spre deosebire de acneea bebelușilor, milia nu provoacă inflamații sau umflături. Bebelușii care au milia se nasc de obicei cu aceasta, în timp ce acneea pentru copii apare la două-patru săptămâni după naștere.

Copii mai mari și adulți

La copii mai mari și adulți, milia este de obicei asociată cu un anumit tip de deteriorare a pielii. Aceasta poate include:

  • Erupții din cauza unei afecțiuni a pielii, cum ar fi epidermoliza buloasă (EB);
  • Reacții cutanate alergice cum ar fi cea cauzată de iedera otrăvitoare;
  • Arsuri;
  • Utilizarea pe termen lung a cremelor cu steroizi.

Milia se poate dezvolta și dacă pielea își pierde capacitatea naturală de a se exfolia. Acest lucru se întâmplă, de regulă, din cauza îmbătrânirii pielii. 

Soluții eficiente pentru a elimina milia de sub ochi

  1. Curăță și exfoliază blând pielea. Milia apare sub ochi din cauza unui exces de cheratină. Exfolierea ușoară a zonei cu un prospop umed, îmbibat în apă călduță, poate ajuta la eliminarea mai ușoară a celulelor moarte de la nivelul pielii.
  2. Fă acasă un tratament facial cu aburi. Un duș fierbinte este o soluție la-ndemână pentru formarea aburilor. Poți încerca și să stai deasupra unui vas cu apă fierbinte, acoperit cu un prosop. Atenție, totuși! Nu te apropia foarte tare de apa fierbinte, pentru că există riscul să te arzi. 
  3. Aplică apă de trandafiri sau miere de Manuka. Picură câteva picături de apă de trandafir sau folosește o mască de miere de Manuka pe față. Cercetătorii spun că apa de trandafiri are proprietăți antiinflamatoare 1.
  4. Evită să „storci” punctele de grăsime. Poate părea contraintuitiv, dar cel mai bine este să nu agresezi punctele de grăsime albe, pentru ca acestea să dispară mai repede. 

Ce produse cosmetice poți să încerci

Deoarece zona de sub ochi este foarte sensibilă, cel mai bine ar fi să folosești produse care sunt făcute special pentru această zonă. 

Pentru un ten frumos și sănătos, ar trebui să utilizezi acizi alfa-hidroxici (AHA) topici, precum acidul glicolic și acidul lactic. Poți găsi aceste ingrediente în:

  • tonere pentru față
  • măști
  • exfoliante

Tratamentele cu acid salicilic îndepărtează lent celulele moarte ale pielii. Aceasta poate ajuta la eliberarea keratinei care este prinsă între straturile de piele. Acidul salicilic este un ingredient prezent în cremele și produsele de curățare pentru ten..

Un alt produs indicat în estomparea punctelor de grăsimi este o cremă care are în compoziție retinol, cunoscut și sub denumirea de vitamina A. Un astfel de produs trebuie folosit pe ten doar o dată pe zi, pe pielea curată și uscată. Când aplici o astfel de cremă pe ten, este esențial să folosești protecție solară. Motivul? Cremele care au în compoziție retinol fac pielea mai susceptibilă la deteriorarea cauzată de expunerea neprotejată la soare.

Totuși, fie că folosești sau nu produse care au în compoziție retinol, este important să aplici în fiecare zi protecție solară pentru a feri pielea de razele ultraviolete. Optează pentru un produs care are un factor de protecție de cel puțin 30. 

Cele mai prietenoase produse cu protecție solară pentru piele trebuie să aibă în compoziție filtre minerale.

Când ar trebui să ajungi la dermatolog

 
 

Majoritatea punctelor de grăsime albe trec în câteva săptămâni. Dacă te confrunți cu focare recurente de milie sau dacă milia totuși nu dispare, este posibil să fie nevoie să consulți un dermatolog.

Un medic dermatolog va putea să îndepărteze milia de sub ochi folosind una dintre următoarele proceduri:

  • Cu un ac sterilizat va elimina cu grijă milia de sub ochi.
  • Crioterapia este procedeul cel mai frecvent recomandat pentru a scăpa de milie. Totuși, acest procedeu nu este întotdeauna indicat pentru zona sensibilă de sub ochi.  
  • Vaporizarea laser CO2 - cu ajutorul acestuia se deschid chisturile, în vederea eliminării acumulării de cheratină sub piele.

Cum previi apariția punctelor albe de grăsime sub ochi

Dacă îți apar frecvent puncte albe de grăsime sub ochi, ia în considerare să-ți schimbi rutina de îngrijire a pielii:

Curăță, exfoliază și hidratează regulat pielea

În timp ce prea multă exfoliere îți poate irita tenul, o exfoliere blândă va ajuta la formarea de noi celule la nivelul pielii. Dacă te numeri printre cei care se confruntă frecvent cu puncte albe de grăsime pe piele,  săpunurile și produsele de curățare fără ulei sunt cea mai bună alegere.

Folosește un ser

Ia în considerare achiziționarea unui ser de noapte care conține vitamina E sau vitamina A topică (retinol) și care poate fi folosit pe zona de sub ochi. Pe măsură ce îmbătrânești, reînnoirea celulară încetinește.

Încearcă suplimentele alimentare

Asigură-te că adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamine și minerale. Dacă consideri că nu reușești să asimilezi suficienți nutrienți din alimentație, discută cu medicul. Este posibil ca acesta să-ți recomande suplimentele alimentare, bogate în:

  • vitamina E
  • vitamina B3 (niacină)
  • vitaminele din complexul B

Apelează la microdermabraziuni

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Microdermabraziunile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a avea parte de o exfoliere mai profundă a pielii, acestea ajutând la curățarea porilor înfundați.  

Pot folosi machiaj peste milia?

Da, poți să faci asta. Ține totuși cont că dacă aplici machiaj, trebuie să optezi pentru produse care sunt hipoalergenice, care nu-ți vor înfunda porii. Porii înfundați pot capta cheratina în continuare sub piele. Un machiaj ușor, pe bază de pudră, sub ochii tăi, poate fi cel mai bun mod de a face milia mai puțin vizibilă.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Pharmacological Effects of Rosa Damascena”, publicat în Iranian Journal of Basic Medical Sciences, august 2011, autori: Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser Shafei,Zahra Saberi and Somayeh Amini
Mayo Clinic - Milia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milia/diagnosis-treatment/drc-20375078

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0