În ce ordine se aplică produsele de skincare?

Pentru întreținerea frumuseții și sănătății tenului, este nevoie de o rutină de îngrijire zilnică, adaptată nevoilor pielii tale. Dar te-ai întrebat dacă ordinea în care aplici produsele contează în absorbția optimă a substanțelor active din produsele tale de skincare?

Potrivit specialiștilor, ordinea aplicării este foarte importantă, deoarece pielea este structurată să blocheze penetrarea substanțelor străine, ca metodă de autoapărare, iar intenția este ca produsele folosite să fie absorbite în profunzimea sa. Așadar, având în vedere că numai o mică parte din substanțele active sunt absorbite în piele, este important ca ele să fie aplicate în ordinea corectă, pentru rezultate cât mai bune.  

Ordinea corectă a aplicării produselor de skincare

Regula de aur, și cea mai simplă, este să aplici produsele în ordinea densității. Așadar, produsele cele mai fluide vor fi aplicate primele, iar cele mai dense, la final. Produsele tip cremă sunt, de regulă, bogate în ingrediente emoliente, care formează o barieră de protecție a pielii și blochează evaporarea celor fluide, deci vor fi aplicate, mereu, la final. 

Rutina de dimineață

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În principiu, rutina de dimineață trebuie să cuprindă curățare, fotoprotecție, ingrediente antioxidante și hidratare. Astfel, primul pas constă în aplicarea unui produs de curățare solubil în apă, care are rolul de a elimina impuritățile acumulate de pe așternut și excesul de sebum de peste noapte. Indiferent de tipul de ten, produsul de curățare trebuie să fie blând, pentru a nu irita pielea. 

Al doilea pas este tonifierea pielii cu un toner lichid, hidratant, care are rolul de a pregăti pielea pentru produsele următoare. Orientează-te după un toner bogat în acid hialuronic sau alte ingrediente cu rol umectant, pentru o hidratare optimă. Acidul hialuronic reține apa în țesuturi și facilitează aplicarea următoarelor produse din rutină. Acest pas nu este obligatoriu, dar beneficiile utilizării unui toner hidratant sunt vizibile chiar de la prima utilizare.

Pasul trei constă în aplicarea unui produs care îți va proteja fața de factorii de mediu, precum praf și poluare. Așadar, vei avea nevoie de un ser cu proprietăți antioxidante. Antioxianții creează o barieră împotriva stresului oxidativ, au proprietăți antiinflamatorii și anti-aging. O cantitate mică de ser, distribuită uniform pe toată suprafața tenului, este suficientă pentru întreaga zi. Câteva ingrediente antioxidante deosebit de eficiente sunt vitamina C, extractul de fasole roșie japoneză (Azuki) și ceaiul verde.

Următorul pas este aplicarea cremei de ochi. Potrivit medicilor dermatologi, crema de ochi trebuie integrată în ritualul de îngrijire al pielii chiar de la 20 de ani, cu scop de întreținere. Pielea din jurul ochilor este deosebit de subțire și sensibilă, deci are nevoie de îngrijire specială, pentru evitarea adâncirii cutelor de expresie de la baza acestora. Optează pentru un produs cu ingrediente puternic hidratante, precum unt de shea, glicerină sau vitamina E.

Urmează pasul cinci, care este optional și destinat persoanelor cu ten acneic. Așadar, vei avea nevoie de un tratament topic pentru acnee, preferabil un produs concentrat care se aplică direct pe erupții. Ai grijă să nu aplici o cantitate prea mare, pentru că există riscul să îți iriți pielea. Caută un produs formulat cu benzoil de peroxid, acid salicylic sau cărbune de bambus.

Pasul șase constă în hidratare. Dacă produsul tău de fotoprotecție este suficient de hidratant, nu vei avea nevoie de o cremă separată, dar dacă ai tenul uscat sau atopic, atunci este recomandat să aplici și un produs hidratant înainte de SPF. În plus, crema hidratantă va sigila toate produsele aplicate anterior, ceea ce va permite o absorbție mai bună a ingredientelor active. Caută o cremă hidratantă potrivită nevoilor tenului tău – mai lejeră pentru tenul mixt sau gras și mai consistentă pentru tenul uscat, sensibil sau atopic. 

Ultimul pas este aplicarea cremei cu protecție solară. Și aici va trebui să ai grijă la nevoile tenului tău, mai ales că filtrele de protecție UV pot face aplicarea cremei mai dificilă, lăsând o peliculă albicioasă. Cel mai important aspect de reținut aici este cantitatea necesară: vei avea nevoie de aproximativ 1 linguriță de cremă pentru acoperirea tenului și gâtului. Aplicarea cantității corecte asigură protecția necesară pe parcursul întregii zile. 

Rutina de seară

Primul pas constă în demachiere, preferabil cu un produs de curățare solubil în ulei. Astfel, vei îndepărta cu blândețe rimelul, tușul și alte produse de machiaj dificil de eliminat. Este important de reținut că produsele de curățare uleioase sunt bune chiar și pentru tenul problematic, predispus la acnee. Important este să alegi un produs cât mai lejer, care să elimine delicat impuritățile și să se curețe eficient de pe piele. 

Următorul pas presupune curățarea în profunzime a pielii, atât pentru a elimina reziduurile de machiaj, cât și excesul de sebum și impuritățile acumulate peste zi. Aici vei avea nevoie fie de un cleanser solubil în apă, fie de o pudră de curățare bogată în ingrediente purifiante și antioxidante, precum ceai verde, cărbune de bambus sau extract de fasole roșie japoneză. Curățarea trebuie să fie delicată, dar eficientă, așa încât să nu rămână reziduuri pe piele, dar să nu ai senzația de ”piele strânsă”. 

Pasul trei este din nou, despre tonifiere. Același toner hidratant va trebui aplicat, după curățare, și seara. Nu vei avea nevoie de două produse diferite, atât timp cât tonerul ales conține ingrediente bune. Aplică-l cu mișcări ample, dinspre bărbie spre pomeți.

Urmează crema de ochi, care poate fi aceeași cremă de zi sau poți plusa cu o cremă de ochi pe bază de retinol, care are puternic efect anti-aging. Aplicarea trebuie să fie blândă, cu mișcări circulare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pasul cinci este dedicat tratamentului – fie că vorbim de acnee, rozacee, melasmă sau anti-aging, aici vei integra produsul care adresează probleme specifice. Aici intră, de obicei, acizii cu rol exfoliant, tratamentele anti-acneice, acidul azelaic – pentru rozacee sau melasma, și tratamentele pe bază de retinol.

Ultimul pas este, desigur, hidratarea. Poți folosi aceeași cremă hidratantă de zi sau, dacă simți nevoia de ceva mai consistent, poți alege o cremă hrănitoare, bogată în uleiuri naturale, precum shea, jojoba sau sâmburi de struguri, pe care o poți aplica într-o cantitate mai generoasă, ca o mască, pe care să lași să acționeze peste noapte. Din nou, va trebui să ai grijă la nevoile tenului tău, în așa fel încât să nu dezechilibrezi bariera naturală a pielii. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dermstore - In What Order Do I Apply My Skin Care Products?
https://www.dermstore.com/blog/in-what-order-do-i-apply-my-skin-care-products-infographic/
The Skincare Edit - How to Apply Your Skincare Products in the Right Order (And Why It Can Make a Difference for Your Skin)
https://theskincareedit.com/order-of-skincare-products

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0