Este util zincul în tratamentul acneei?

Acneea este o afecțiune des întâlnită, care afectează suprafața pielii, din cauza supraproducției de sebum. Excesul de sebum duce la congestionarea și inflamarea porilor, ceea ce cauzează apariția coșurilor. Deși, în mod normal, apar la pubertate, erupțiile acneice se pot declanșa și mai târziu în viață, din cauza anumitor dezechilibre hormonale. 

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Cele mai comune forme ale acneei includ:

  • Papule: formațiuni mici și roșii
  • Pustule: formațiuni purulente, de mărimi diferite
  • Noduli/chisturi: formațiuni de mărime medie sau mare, care se produc în țesuturile mai adânci ale pielii
  • Puncte negre: formațiuni de foarte mici dimensiuni, cu capăt negru
  • Puncte albe: excrescențe de grăsime, de mărime mică

Ce proprietăți are zincul

Zincul este o substanță minerală, utilizată de corp în multe procese fiziologice importante, printre care susținerea procesului de creștere, la copii și adolescenți, vindecarea rănilor, stimularea activității enzimatice și a diviziunii celulare, precum și menținerea bunei funcționări a sistemului imunitar. Pe lângă acest rol, zincul este eficient și în tratamentul topic și oral al acneei.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest lucru se datorează proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene ale zincului, care îl transformă în candidatul ideal pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii de la suprafața pielii, deci și al acneei. Zincul este util, în special, în tratamentul pustulelor și chisturilor, care apar pe fond inflamator. Cu toate acestea, zincul este eficient și împotriva punctelor negre și a celor de grăsime, deoarece ajută la reglarea secreției de sebum, iar proprietățile bactericide susțin sănătatea pielii. 

Modalități de utilizare

Există numeroase medicamente pe bază de zinc, ce pot fi eliberate cu sau fără prescripție medicală, pentru tratamentul acneei. De asemenea, o alternativă eficientă sunt unguentele sau cremele cu zinc, care pot fi aplicate topic pe inflamație. 

Nu în ultimul rând, creșterea aportului de zinc poate fi realizată și cu ajutorul alimentelor bogate în minerale, precum scoicile (au cea mai mare concentrație de zinc), fructele de mare, oleaginoasele, merele, caisele, bananele și legumele verzi sau cu suplimente alimentare. 

Medicamente cu aplicare topică

Tratamentele topice, cum ar fi unguentele, gelurile și cremele cu zinc pot fi aplicate direct pe zonele de piele afectată.  Așadar, dacă ești în căutarea unui produs cu aplicare topică, alege un medicament pe bază de sulfat de zinc,  acetat de zinc.

Medicamente cu administrare orală

Uneori, acneea poate afecta porțiuni mai largi ale feței sau ale spatelui - zone mai greu accesibile pentru aplicarea unui tratament topic. În acest caz, este indicat să te orientezi după un tratament cu administrare orală. Comprimatele sunt mai ușor de administrat, dar trebuie să ai grijă ca produsul ales să conțină substanțe active eficientă împotriva acneei, precum: sulfat de zinc, gluconat de zinc sau săruri de zinc. 

Ce spun studiile despre folosirea zincului în tratarea acneei

 
 

Cercetările indică faptul că produsele pe bază de zinc pot fi eficiente împotriva acneei. Potrivit unui studiu, comprimatele pe bază de zinc gluconate pot atenua erupțiile cutanate și accelera vindecarea acestora. Autorii studiului sugerează că, în comparație cu alte medicamente antiacneice care nu conțin zinc, tratamentul pe bază de zinc are avantajul de a nu interfera cu sarcina, deci poate fi folosit fără probleme și de femeile însărcinate. 

Sulfatul de zinc pare, în egală măsură, promițător în tratamentul acneei, deși este nevoie de o cercetare mai extinsă pentru a stabili dacă substanța este mai eficientă în tratamentul topic sau oral. Studiile existente oferă informații contradictorii. 

Un subiect de interes, la ora actuală, este combinarea antibioticelor topice cu tratamente topice pe bază de zinc. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că includerea tratamentelor topice în această schemă de tratament nu aduce beneficii semnificative acțiunii antibioticelor.

Cercetările indică, de asemenea, că persoanele care suferă de acnee au niveluri semnificativ mai scăzute de zinc în sânge față de cei care nu au această afecțiune. Prin urmare, chiar și suplimentarea aportului de zinc, prin alimentație sau complexuri de minerale, pot fi eficiente în acest sens. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News today - Zinc for acne: Does it work?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/zinc-for-acne?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2020-05-07&utm_country=RO&utm_hcp=&apid=29300024 
My Food Data - Top 15 Foods Highest in Minerals
https://www.myfooddata.com/articles/high-mineral-foods.php 
Studiul Over-the-counter Acne Treatments, publicat în US National Library of Medicine, în mai 2012, author: Ashley Decker, Emmy M. Graber
link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/ 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0