Diferenta dintre matreata uscata si matreata grasa

Stiai ca exista doua tipuri de matreata si ca fiecare dintre acestea apare din cauze diferite deci necesita si un tratament diferit?

Pielea scalpului isi reninnoieste celulele o data la aproximativ 24 de zile, la fel ca pielea din celelalte regiuni ale corpului. Matreata este cauzata de excesul de sebum si de o ciuperca inofensiva care populeaza scalpul. Ciuperca determina reinnoirea excesiva a celulelor pielii scapului, ceea ce provoaca desprinderea acestora sub forma unor fulgi de dimensiuni reduse pe care ii cunoastem sub denumirea de matreata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, matreata uscata se numeste impropriu matreata, aceasta fiind de fapt cauzata de deshidratarea scalupului din diverse motive precum: produse cosmetice agresive, vremea rece, apa dura ori o dieta nesanatoasa. Deshidratarea scalupului produce aparitia unei forma de matreata care va disparea insa odata ce pH-ul scalpului va fi echilibrat si scalpul va fi hidratat corespunzator. Hidratarea acestuia se poate face cu uleiuri naturale precum uleiul de masline, de jojoba ori uleiul de argan, dar si cu masti e baza de ingrediente naturale precum cele pe baza de iaurt ori avocado.

Spre deosebire de matreata grasa, matreata uscata nu provoaca iritatii la nivelul scalpului ori mancarimi. Matreata uscata este mai frecventa pe timpul sezonului rece intrucat conditiile climaterice favorizeaza deshidratarea scalpului.

Cauzele aparitiei matretii

Cauzele care determina aparitia matretii pot fi atat interne, cat si externe.

Cauze interne care determina aparitia matretii:

  • Dieta bogata in grasimi si zahar
  • Predispozitie genetica
  • Alergii
  • Lipsa somnului
  • Stres
  • Dezechilibru emotional
  • Dezechilibru hormonal
  • Dieta saraca in vitamine si minerale

 

Cauze externe care determina aparitia matretii:

  • Folosirea in exces a produselor cosmetice
  • Folosirea in exces a produselor pentru colorarea parului, care ataca scalpul
  • Vremea rece
  • Sursele de caldura cu aer cald
  • Samponarea insuficienta/ excesiva
  • Clatirea in mod gresit a parului dupa spalare

 

Cum sa trateaza matreata

Din pacate, matreata nu se trateaza, fiind o afectiune cronica. Din fericire insa, exista remedii care pot impiedica matreata sa se manifeste.

Matreata grasa necesita un tratament pe baza de sampon antimatreata, care contine substante active ce combat ciuperca ce determina aparitia matretii. De asemenea, si uleiul de arbore de ceai este eficient in lupta cu matreata intrucat echilibreaza pH-ul pielii. Efectele se vor vedea, atat in cazul folosirii samponului antimatreata cat si in cazul folosirii uleiului de arbore de ceai, numai pe perioada tratamentului, iar matreata va aparea de fiecare data cand tratamentul va fi intrerupt.

 

 

Matreata uscata se trateaza mai usor intrucat este numita in mod impropriu matreata. Aceasta se manifesta numai atunci cand scalpul este deshidratat. Odata ce acorzi atentie scalpului si ii oferi hidratarea necesara, matreata uscata va deveni o amintire. Foloseste un sampon delicat, cu proprietati nutritive pentru podoaba capilara, dar si pentru scalp. De asemenea, evita decolorarea parului ori vopsirea frecventa cu vopsea permanenta intrucat aceste proceduri iti agreseaza scalpul, deshidratandu-l si mai tare.

Pentru rehidratarea scalpului, apeleaza la ajutorul uleiurilor naturale pe care le ai la indemana (ulei de cocos, ulei de masline, ulei de argan, ulei de jojoba), pe care le vei aplica pe scalp si le vei lasa sa actioneze pret de 15 minute, iar apoi le vei indeparta prin samponare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ai scalpul deshidratat este esential sa iti perii parul in fiecare dimineata, pentru a stimula productia de sebum.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0