Detox pentru păr: măști și uleiuri de folosit în această primăvară

Expunerea la frig, vânt, cât și șamponarea excesivă deteriorează structura șuvițelor. Pentru a îmbunătăți aspectul podoabei capilare, e bine ca acum, la început de primăvară, din când în când să-ți răsfeți părul cu măști și uleiuri. 

La ce ajută detoxul pentru păr? În primul rând, prin acest procedeu stimulezi foliculii de păr, elimini toxinele, sedimentele și excesul de sebum. În al doilea rând, în cazul în care te confrunți cu iritații, descuamarea scalpului, căderea firelor de păr sau cu dermatită seboreică, prin detox cureți și hidratezi scalpul. 

Mască hrănitoare pentru păr

Pentru această mască, ai nevoie de: 

  • Argilă verde - aceasta are o concentrație mare de minerale, incluzând siliciu, calciu, magneziu, sodiu, fier și potasiu. De asemenea, elimină toxinele și excesul de ulei din păr și scalp, inclusiv, impuritățile și substanțele chimice.
  • Oțet de mere - este bogat în vitaminele B și C și minerale. Este, de asemenea, un antiinflamator, care ajută la eliminarea mătreții.
  • Gel de aloe vera - are proprietăți nutritive, precum și antioxidanți care mențin șuvițele sănătoase. De asemenea, este un balsam excelent și previne mâncărimea.

Cum se prepară această mască hrănitoare: 

Combină o jumătate de cană de argilă verde, oțet de mere și gel de aloe vera. Omogenizează bine ingredientele, până când obții o pastă. Întinde masca pe toată lungimea firelor de păr și pe scalp. Acoperă părul cu o folie de plastic și lasă masca să acționeze 20-30 de minute. Ai grijă ca amestecul să nu se usuce complet! Clătește părul cu o soluție obținută din apă și oțet din vin alb, după care șamponează părul și clătește la final cu apă caldă din abundență.

Masează scalpul cu ulei

În cazul în care te confrunți cu mâncărimi ale scalpului, mai ales dacă te vopsești frecvent, masarea scalpului cu ulei este o practică recomandată. Alege tipul de ulei potrivit  în funcție de nevoile părului tău, diluează după caz, apoi masează scalpul timp de 15 minute. 

Ce tip de ulei poți să folosești:

  • Ulei de floarea-soarelui: pentru a reda strălucirea șuvițelor
  • Ulei de nucă de cocos: ca să hidratezi părul deteriorat
  • Ulei de măsline: pentru a hidrata șuvițele casante
  • Ulei de jojoba: dacă firele de păr se tot rup sau dacă te confrunți cu mâncărimi ale scalpului
  • Ulei de argan: îmbunătățește sănătatea scalpului și protejează împotriva leziunilor și căderea părului
  • Uleiuri esențiale: diluate în ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline), aceste uleiuri  sunt utile în ameliorarea mâncărimilor scalpului. 

Reguli de respectat în procesul de detoxificare a părului

1. Alege șamponul potrivit pentru tipul tău de păr

În funcție de tipul tău de păr (subţire, gras, predispus la îngrășare, vopsit etc.), este important să folosești un șampon potrivit. În caz contrar, șuvițele vor continua să se deterioreze și să-și piardă strălucirea. O soluție ar fi șamponul clarificator. Acest tip de produs are proprietatea de a îndepărta cu ușurință impuritățile. 

2. Piaptănă părul cu o perie potrivită

Investește în piepteni cu dinți mari și într-o perie aspră pentru scalp. Folosește pieptenii cu dinți mari pentru părul uscat, începând de la rădăcina părului până la vârfuri. Apoi, în timpul dușului, folosește o perie aspră pentru scalp, care ar trebui să fie întotdeauna utilizată sub apă. Masează scalpul prin mișcări circulare, pentru a elimina toate impuritățile și clătește cu apă caldă din abundență. Perii aspri ai periei vor ajuta la stimularea scalpului și vor permite aplicarea mai ușoară a produselor de styling.

Uleiurile naturale sunt esențiale pentru sănătatea podoabei capilare. Potrivit unui studiu efectuat în 2015 pe eficacitatea cosmeticelor pentru păr, specialiștii au ajuns la concluzia că uleiurile naturale contribuie la prevenirea ruperii șuvițelor atunci când sunt aplicate regulat 1.

4. Evită substanțele chimice 

Pe toată durata detoxului, trebuie să eviți folosirea aparatele de styling: foehn, placă, ondulator, perie rotativă. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: Healthline - How to Detox Your Hair of Oils, Dandruff, and Chemical Buildup 
1 Studiul „Hair Cosmetics: An Overview”, publicat în International Journal of Trichology, 2015, autori: Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0